Runderstoof

 

Een recept van diëtiste Deborah wat eigenlijk in alle seizoenen gemaakt kan worden. Met een stoofschotel denk je al snel aan de winter en herfst, maar door de kleurrijke groenten kan dit recept zelfs prima in het voorjaar. De stoofschotel is de basis voor een gezonde maaltijd. Je kunt het serveren met een volkorenbroodje, zilvervliesrijst of volkorenpasta. Koolhydraat arm is ook een optie met een frisse groene salade ernaast. Het gerecht heeft een relatief langere bereidingstijd dan onze andere recepten, maar wanneer je een dubbele portie maakt, kun je het ook goed invriezen. Heb je het de volgende keer weer gemakkelijk!

 

Ingrediënten

Voor 2 personen

  • 300 gram runderpoulet
  • 1 courgette
  • ½ aubergine
  • 2 trostomaten
  • 1 (grote) wortel
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 blikje tomatenblokjes (400 g)
  • 1/3 blikje water
  • zwarte olijven
  • Italiaanse kruiden
  • olijfolie
  • zwarte peper

 

 

Benodigdheden

  • braadpan of hapjespan
  • snijplank
  • mes

 

 

Bereidingswijze

  1. Snijd de courgette, aubergine, wortel en tomaten in blokjes. Snipper de ui en pel de knoflook, snijd ook deze fijn of gebruik een knoflookpers. Snijd de zwarte olijven in ringen.
  2. Verhit een scheutje olijfolie in de pan, bak de ui tot hij glazig is en voeg de knoflook toe.
  3. Voeg vervolgens het rundvlees toe en bak deze kort even aan.
  4. Voeg de Italiaanse kruiden toe en bak mee. Voeg de courgette, aubergine, wortel en tomaten en olijven toe en bak deze 3 minuten aan.
  5. Voeg het blikje tomatenblokjes toe en vul het lege blikje voor een derde met water, voeg dit toe aan de stoofpot.
  6. Laat dit 1,5 uur stoven tot alles gaar is en de smaken goed opgenomen zijn. Haal van het vuur, voeg eventueel nog wat peper toe om op smaak te brengen en eet smakelijk!

 

Voedingswaarden (per persoon):

Energie: 315 kcal

Vet: 5 gram

Waarvan verzadigd: 1,7 gram

Eiwit : 40 gram

Vezels: 8,6 gram

Zout: 0,8 gram

 

Dit recept is: koolhydraatarm, glutenvrij, lactosevrij