Heb je dat ook wel eens? Dat je bananen in één keer allemaal (te) rijp zijn… Helemaal niet erg eigenlijk, want je kunt er de lekkerste baksels van maken. Gezonde alternatieven voor cake, muffins of pannenkoeken bijvoorbeeld. Met de ingrediënten die je nog in huis hebt, kun je er lekker mee experimenteren. Hieronder één van onze banaan leftover recepten. Super simpel en gezond! Lekker als ontbijt (neem dan 3 muffins) of tussendoortje.
Ingrediënten
Voor 6 muffins
- 2 rijpe bananen
- 2 eieren
- 100 gram boekweitmeel (of ander meel bijv. volkorenmeel of havermeel)
- 2 el koek- en speculaaskruiden
- 1,5 tl bakpoeder
Benodigdheden
- Mes
- Grote mixkom
- Vork of garde
- 6 muffinvormpjes (papier of siliconen)
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Mix de bananen met de eieren en voeg hier meel, koekkruiden en bakpoeder aan toe. Het is niet erg als er nog wat stukjes banaan in zitten, dit is juist lekker.
- Verdeel het beslag over 6 muffinvormpjes en bak de muffins 25 minuten in de oven.
Variatietips
In plaats van koekkruiden is het ook heerlijk met kaneel of bijv. cacao. Ook is het lekker om wat (gehakte) noten toe te voegen. In plaats van banaan kun je ook kiezen voor pompoen of wortel, zo bevatten je muffins nog minder koolhydraten. De muffins zijn iets droger dan de ongezonde variant, omdat er geen vet wordt gebruikt in dit recept. Daarom is het lekker om de muffins te serveren met een beetje mascarpone of Griekse yoghurt erop met evt. wat stukjes fruit. Voor de zoetekauwers onder ons, voeg evt. een lepel honing, kleine stukjes dadel of vloeibare zoetstof toe aan het beslag.
Eet smakelijk!
Voedingswaarden (per muffin)
Energie: 130,5 kcal
Vet: 2,1 gram
Waarvan verzadigd vet: 0,7 gram
Koolhydraten: 22,5 gram
Vezels: 2,4 gram
Eiwit: 4,1 gram
Zout: 0,1 gram