Gamba’s in teriyakisaus

 

Garnalen zijn schaaldieren en hebben dezelfde gezondheidsvoordelen als vis, daarmee hebben ze een beschermend effect op hart- en bloedvaten. Ze zijn rijk aan vitamine B12 en B2 en de mineralen jodium, fosfor en seleen. Met dit voorgerecht krijg je gelijk al wat groente binnen. Je kunt het ook als een koolhydraatarm hoofdgerecht serveren. Gebruik de hoeveelheden in dit recept dan voor twee personen.

 

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 16 grote gepelde wokgarnalen
  • 3 paksoi kolen
  • 125 gram taugé
  • 4 tenen knoflook
  • 4 theelepels sesamzaadjes (evt. geroosterd; 2-3 minuten in een koekenpan zonder olie/boter)
  • 1 rode Spaanse peper
  • 1 eetlepels sesamolie (koudgeperst)
  • 1 eetlepels wokolie

Voor de teriyakisaus

  • 2 theelepels sesamolie (koudgeperst)
  • 4 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels honing
  • 2 eetlepels zoete chilisaus
  • verse gember (5 gram)

 

Benodigdheden

  • een ovenschaal
  • aluminiumfolie
  • een mengschaaltje voor de saus
  • een wokpan
  • houten satéprikkers (ca. 18 cm).

 

Bereidingswijze

  1. Ontdooi de garnalen als deze uit de diepvries komen), eventueel door ze kort in kokend water te doen en daarna droog te deppen met keukenpapier.
  2. Verwarm de oven voor op 200 graden in geval van een hete lucht oven. Anders op 180 graden.
  3. Snijd de paksoi door midden en was het goed onder de kraan. Snijd daarna een plakje van de onderkant af en verwijder de harde kern. Snijd daarna de overgebleven stukken in blokjes of reepjes. Houd daarbij de groene bladeren apart van de hardere steeltjes.
  4. Pel vervolgens de knoflook en snijd deze fijn. Snijd de rode peper doormidden en verwijder de zaadlijsten; snijd de rest vervolgens fijn. Was de taugé onder de kraan.
  5. Schil de gember en snijd dit fijn. Meng vervolgens de sesamolie, sojasaus, honing, chilisaus en gember in een mengschaaltje tot een saus.
  6. Pak de saté stokjes en rijg de ontdooide garnalen op de prikkers (4 per prikker). Scheur 2 stukken aluminiumfolie (in een formaat waarin 2 spiezen dichtgevouwen kunnen worden) en leg de spiezen hierop neer; dus per 2 stuks in één pakketje aluminiumfolie. Verdeel de Teriyakisaus over de 4 spiezen (draai de spiezen ook nog even om zodat de saus goed verdeeld is over de gamba’s).
  7. Vouw de pakketjes goed dicht en plaats ze in een ovenschaal. Zet de schaal ca. 10-15 minuten in de voorverwarmde oven.
  8. Verhit in de tussentijd de sesamolie en wokolie in een wokpan en fruit hierin de knoflook en rode peper 1 minuut aan. Voeg vervolgens het witte gedeelte van de Paksoi toe en bak dit 3 minuten. Voeg daarna de taugé toe en bak dit nog 2 minuten mee. Voeg allerlaatste het groene gedeelte van de Paksoi toe en bak dit nog mee tot de blaadjes geslonken zijn (ongeveer 1-2 minuten).
  9. Verdeel de groenten uit de wok over 4 borden (als een soort heuveltje in het midden van het bord).
  10. Haal de garnalenspiezen uit de oven en open de pakketjes, leg per bord een spies bovenop de groenten en verdeel de overige saus uit de pakketjes over de 4 borden. Strooi de (geroosterde) sesamzaadjes hier overheen (1 theelepel per bord). Eet smakelijk!

 

Voedingswaarde per portie (als voorgerecht)

Energie: 192 kcal

Vet: 10,2 gram

Waarvan verzadigd: 1,4 gram

Koolhydraten: 20,5 gram

Eiwit: 4,1 gram

Vezels: 1,7 gram

Zout: gram