FODMaP-arme sushi

 

Deze variant van sushi is FODMaP-arm en veganistisch. Sushi is eigenlijk een prima gerecht voor mensen die een FODMaP beperkt dieet volgen. De norivellen/zeewiervellen, sushirijst en vis zijn allemaal FODMaP-arme ingrediënten. Het FODMaP-beperkte dieet kan nogal een gecompliceerd dieet zijn. Dit geldt al helemaal voor vegetariërs en veganisten. Maar dit recept is geschikt voor zowel vegetariërs als veganisten die een FODMaP beperkt dieet (willen) volgen. Ook voor de pescotariërs en mensen zonder dieet onder ons kan dit recept overigens wat inspiratie bieden als groentevulling in de sushirollen.

In dit recept is gebruik gemaakt van reepjes gegrilde aubergine, rode en gele paprika, wortel, komkommer, augurk, het groene deel van bosui en oesterzwammen. Indien je een FODMaP-beperkt dieet volgt en geen vegetariër of veganist bent, zijn er nog meer variaties mogelijk. Qua vis kan je bijvoorbeeld variëren met verse zalm, tonijn, garnaal, surimi etc.

Let op: bij een FODMaP-arme sushi kun je beter geen avocado, asperge, bosui (het witte deel), zoete aardappel, verse shiitake en/of champignons gebruiken. Ook een zeewiersalade kun je voor de zekerheid beter even laten staan. Gedroogde shiitake zijn wel toegestaan. Deze kan je eerst een tijdje laten gaar koken en vervolgens in reepjes snijden.

Tip: om de sushi zo lang mogelijk goed te houden, kun je het snijden van de hapklare stukjes sushi het best uitstellen tot het eetmoment zelf. Op die manier blijft de rijst net wat langer vers en zacht. Sushi is ook erg geschikt om mee te nemen als lunch of voor bij een picknick of potluck.

 

Ingrediënten:

Voor 2 personen

  • 8-10 nori vellen
  • 300 gram sushirijst (deze rijst is speciaal voor het maken van sushi)
  • 450 ml water
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • 1 aubergine
  • 1 rode (punt)paprika
  • 1 gele (punt)paprika
  • 1 wortel
  • 1 komkommer
  • augurken
  • 1 bosui (alleen het groene deel)
  • oesterzwammen
  • sojasaus (let op: neem een glutenvrije versie)
  • 3 scheutjes (arachide)olie (geschikt om in te bakken op hoge temperaturen)

 

Optioneel:

  • gedroogde shiitake (verse zijn niet FODMaP arm, gedroogde wel)
  • rettich
  • (gepekelde) gember (voor neutralisatie)
  • wasabi

 

 

Benodigdheden:

  • kookpan
  • snijplank
  • vergiet/zeef
  • maatbeker
  • weegschaal
  • sushirolmat (te vinden in Aziatische supermarkten)

 

 

Bereidingswijze:

  1. Start met het bereiden van de sushirijst. Vaak staat er op de verpakking van de rijst een beschrijving van de bereiding. Je kunt dan deze instructies volgen. Indien deze beschrijving ontbreekt, kun je de rijst eerst in een zeef wassen.
  2. Doe vervolgens de 300 gram rijst in een pan samen met 450 ml lauw water (een verhouding van 1-1½).
  3. Breng de pan aan de kook en laat de rijst ongeveer 15 minuten op laag vuur koken. De rijst neemt het vocht helemaal op. Haal de pan van het vuur en laat de rijst nog 10 minuten met de deksel op de pan afkoelen.
  4. Snijd in de tussentijd de aubergine in plakjes en de rest van de groentes in lange reepjes.
  5. Bak/grill de plakken aubergine in een pan met olie aan beide kanten. Bak vervolgens de oesterzwammen in ongeveer 5 minuten gaar.
  6. Leg een norivel met de glanzende kant naar beneden op het de sushirolmat.
  7. Bedek de onderste 2/3 van het norivel met gekookte sushirijst en druk dit, met beleid, aan met een vochtige lepel of mes.
  8. Verdeel hierover de gewenste groentevulling combinatie overdwars over de rijst. Rol met behulp van het matje, van onder naar boven, het norivel strak op. Bestrijk de uiteinde van het norivel met een beetje water zodat het goed aan elkaar plakt. Je kunt dit ook achteraf doen door je vingers in een bakje met water te dopen en vervolgens met je vingers de rand zachtjes dicht wrijven tegen de rol.
  9. Snijd de sushirol in ongeveer 8 stukjes. Snijden gaat het beste met een schoon scherp mes dat je even onder de warme kraan hebt gehouden.

 

Eet smakelijk!

 

 

Voedingswaarden (per gehele rol)

Energie: 93 kcal
Vet: 3,1 gram
Waarvan verzadigd vet: 0,5 gram
Koolhydraten: 15 gram
Vezels: 6 gram
Eiwitten: 1,7 gram
Zout: ca. 1 gram (afhankelijk van de hoeveelheid sojasaus)