Spreads en dips

 

Altijd gezellig, mensen over de vloer. Maar wat kun je voor iets lekkers op tafel zetten wat toch een beetje gezond is? Hier wat inspiratie voor lekkere smeersels en spreads om op een toastje te doen, of om lekker te dippen met bijvoorbeeld wat rauwkost. Uiteraard kun je de spreads ook gebruiken op een boterham of cracker!

 

 

Guacamole

Ingrediënten

  • 2 avocado’s (rijp)
  • 1 sjalotje
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tomaat
  • een scheutje limoensap
  • peper en zout
  • voor eventueel wat extra pittigheid: 1 klein rood pepertje of een theelepel sambal

 

Bereidingswijze

  1. Lepel de avocado’s uit en doe deze in een kleine schaal.
  2. Snipper het sjalotje en snijd deze in kleine stukjes.
  3. Hak de tomaat in kleine blokjes en voeg deze samen met het sjalotje toe aan de stukjes avocado.
  4. Pers het teentje knoflook uit boven dit mengsel. Voeg daarnaast een scheut limoensap toe en een snufje peper en zout.
  5. Gebruik nu een vork om het mengsel door elkaar te prakken.

 

Voedingswaarden:
Energie: 377 kcal
Vet: 35,4 gram
Waarvan verzadigd: 4 gram
Koolhydraten: 5,8 gram
Vezels: 1,2 gram
Eiwit: 3,9 gram
Zout: 0,3 gram

 

 

Citroen-dille dip

Ingrediënten

  • 4 eetlepels Griekse yoghurt (10% vet)
  • 1 citroen (of 3 eetlepels citroensap)
  • 1 eetlepel gedroogde dille
  • peper en zout

 

Bereidingswijze

  1. Schep de Griekse yoghurt in een schaaltje.
  2. Pers de citroen hier boven uit en voeg de dille toe.
  3. Meng dit en breng op smaak met peper en zout. Lekker om te smeren, maar ook om te dippen met bijvoorbeeld rauwkost!

 

Voedingswaarden:
Energie: 73 kcal
Vet: 5,1 gram
Waarvan verzadigd: 3,2 gram
Koolhydraten: 2,7 gram
Vezels: 0,1 gram
Eiwit: 2,6 gram
Zout: 0,2 gram

 

 

Pompoenhummus

Ingrediënten

  • 1 klein blikje kikkererwten (150 gram)
  • 150 gram pompoenblokjes
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • 1 theelepel gedroogde rozemarijn
  • 1 theelepel sambal of ½ theelepel gedroogde chilipeper
  • peper en zout

 

Bereidingswijze

  1. Rooster de pompoenblokjes voor 30 minuten op 200 graden in de oven.
  2. Laat de knoflook voor +/- 10 minuutjes in de olie bakken op laag vuur.
  3. Voeg dan de knoflook, olie, kikkererwten, geroosterde pompoenblokjes, de rozemarijn en sambal/chilipeper samen en pureer dit met de staafmixer tot een pasta.
  4. Voeg eventueel nog een klein beetje water toe om het wat smeuïger te maken.
  5. Breng op smaak met peper en zout.

 

Voedingswaarden:
Energie: 132 kcal
Vet: 6,8 gram
waarvan verzadigd: 1,0 gram
Koolhydraten: 10,4 gram
Vezels: 4,4 gram
Eiwit: 4,8 gram
Zout: 0,6 gram