Saladedressings

 

Gebruik deze dressings om je (lunch- of maaltijd)salade net een andere draai te geven. Je kunt ze ook gebruiken over gekookte of geroosterde groente en er zo een lauwwarme salade van maken. De dressings zijn voor 3 à 4 personen.

 

1. Kruidendressing

Ingrediënten:

  • 2 theelepels mosterd
  • 1 eetlepel (kruiden- of witte wijn)azijn
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels Provençaalse kruiden
  • 0,5 theelepel kerriepoeder

 

Bereidingswijze:

  1. Roer de mosterd los met de kruiden, voeg azijn toe en als laatste de olijfolie.
  2. Meng goed door te roeren, maar dit kan ook door het geheel in een afgesloten potje goed te schudden.

 

Voedingswaarde (per portie):

Energie: 55 kcal

Vet: 21 gram

Verzadigd vet: 3,1 gram

Koolhydraten: 4 gram

Vezels: 1,6 gram

Eiwit: 1,5 gram

Zout: 0,10 gram

 

Dit recept is: lactosevrij, koemelkvrij

 

 

2. Tahindressing

Ingrediënten:

  • 1 eetlepel tahin (zonder toegevoegd zout)
  • 1 eetlepel water
  • 1 klein teentje knoflook
  • mespuntje gemalen komijnzaad
  • sap van 1 citroen

 

Bereidingswijze:

  1. Snijd de knoflook heel fijn en meng met het citroensap, laat een minuutje staan om de smaak zachter te maken.
  2. Roer dan de tahin, met het gemalen komijnzaad en 1 eetlepel water erdoor.
  3. Blijf net zolang roeren tot het een gladde saus is.
  4. Voeg eventueel meer water toe als de dressing nog te dik is. Deze dressing kun je ook heel goed met een staafmixer of blender maken, vooral in een grotere portie.

 

Voedingswaarden (per portie):

Energie: 32,5 kcal

Vet: 3 gram

Verzadigd vet: 0,4 gram

Koolhydraten: 1 gram

Vezels: 1 gram

Eiwit: 1,2 gram

Zout: 0 gram

 

Dit recept is: calorie-arm, vegetarisch, lactosevrij, koemelkvrij

 

 

3. Yoghurtdressing

Ingrediënten:

  • 3 eetlepels sojayoghurt (ongezoet!) of normale yoghurt
  • 1 handje verse dille of 2 theelepels gedroogde dille
  • 1 handje verse platte peterselie
  • 1 klein teentje knoflook
  • sap en schil van 0,5 citroen
  • 1 theelepel honing of ahornsiroop
  • versgemalen zeezout en peper

 

Bereidingswijze:

  1. Snijd de knoflook fijn en roer het citroensap erdoor. Laat het 1 minuut staan.
  2. Rasp de halve citroen en voeg dit toe.
  3. Voeg daarna de citroenrasp en honing of ahornsiroop toe.
  4. Hak de dille en peterselie fijn.
  5. Roer de yoghurt en de verse kruiden door het citroenmengsel.
  6. Maal er wat zeezout boven en een beetje peper.

 

Voedingswaarden (per portie):

Energie: 21,5 kcal

Vet: 0,5 gram

Verzadigd vet: 0 gram

Koolhydraten: 3,3 gram

Vezels: 0,5 gram

Eiwit: 1 gram

Zout: 0,5 gram

 

Dit recept is: calorie-arm, vegetarisch, lactosevrij (indien sojayoghurt)