Belang van timing

 

Wellicht ken je het gezegde, maar uit wetenschappelijk onderzoeken blijkt er enigszins waarheid in te zitten. Om op gewicht te blijven is het niet alleen van belang om te letten op wat we eten, maar ook wanneer. Er zijn aanwijzingen dat het eten van een lichte maaltijd in de avond gunstiger is dan een grote maaltijd. Hoe zit dat precies?

 

Regelmaat

Het is bekend dat een regelmatig eetpatroon met in ieder geval de drie hoofdmaaltijden (het ontbijt, de lunch en de avondmaaltijd) erg belangrijk is voor de gezondheid en het gewicht. Regelmatig eten zorgt ervoor dat we voldoende energie en voedingsstoffen binnen kunnen krijgen. Het overslaan van maaltijden leidt er vaak toe dat we de belangrijke voedingsstoffen en energie missen. We ervaren een hongergevoel, waardoor de kans groter wordt dat we grijpen naar ongezonde producten en versnaperingen.

 

Onderzoeken

Uit diverse onderzoeken komt naar voren dat er een verband lijkt te zijn tussen het risico op overgewicht en obesitas en de verdeling van de hoeveelheid calorieën over de dag. Zodra we het grootste deel van de calorieën verdelen over de ochtend en middag, dan heeft dat volgens de onderzoeken een gunstig effect op het gewicht. Dit heeft te maken met de energiebalans. Wanneer we evenveel energie verbranden als dat we binnen krijgen, dan blijft het gewicht stabiel. Over het algemeen is de verbranding overdag hoger dan in de avonduren, vanwege de (lichamelijke) activiteiten die we verrichten. Denk hierbij aan school, werk, sporten etc. Juist op die momenten hebben we onze brandstof nodig. Door goed en regelmatig te eten, blijven we verzadigd. Hierdoor zou een kleinere avondmaaltijd voldoende moeten zijn en is de kans op “overeten” kleiner. Veel mensen zijn gewend om te ontbijten als een arme en te dineren als een koning. Met als resultaat dat de energiebalans verschuift. Dit is uiteindelijk voor het behouden of reduceren van het gewicht minder verstandig.

 

Advies

Een diëtist kan jou van advies voorzien hoe jij de benodigde calorieën het beste over de dag kunt verdelen. Maak hiervoor gerust een afspraak.

 

 

diëtiste

 

 

Bronnen:

British Journal of Nutrition

Journal of Human Nutrition and Dietetics

The American Journal of Clinical Nutrition

The Journal of Nutrition