Nee zeggen

 

Heb je dat ook wel eens? Dat je “ja” zegt op een vraag of uitnodiging terwijl je eigenlijk “nee” bedoelt. Je bent zeker niet de enige. Maar waarom doen we dat eigenlijk en hoe kunnen we toch nee zeggen?

 

Waarom?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom we geen nee kunnen zeggen. Het kan zijn dat je de ander tevreden wilt houden of liever de confrontatie niet aan wilt gaan wanneer je nee zegt. Voor veel mensen is het gemakkelijker om toch maar mee te gaan naar het etentje of toch maar wel een stuk taart te nemen op een verjaardag. Terwijl ze dat eigenlijk niet willen, omdat ze op hun gewicht willen letten.

We krijgen regelmatig op ons spreekuur te horen dat mensen het lastig vinden om nee te zeggen, omdat ze dan vaak opmerkingen krijgen die als vervelend worden ervaren. Opmerkingen zoals: “Doe gezellig mee!”, “Ach, één stukje taart moet toch wel kunnen?”, “Waarom moet jij afvallen? Dat is toch helemaal niet nodig!”. De ander probeert je dan over te halen om alsnog ja te zeggen.

Hierdoor krijg je misschien het gevoel dat je jezelf moet verantwoorden en uit moet leggen waarom je nee zegt. Daarnaast kan er ook groepsdruk ontstaan. Wanneer de rest wel mee doet en jij als enige weigert.

 

Hoe kan ik toch nee zeggen?

Wanneer je nee wilt zeggen dan is het belangrijk om sterk in je schoenen te staan en stellig te zijn. Gebruik geen excuus als reden om nee te zeggen. Het is uit onderzoek gebleken dat de mensen die een excuus gebruiken zoals, “Nee, ik kan niet mee” of “Nee, ik hoef niet”, het lastiger vinden om onder verplichtingen of verzoeken uit te komen. Anderen zien dat juist vaak als kans om jou te overhalen of te overtuigen.

Wat wel kan helpen is nee zeggen vanuit jouw eigen gevoel. Op een beleefde manier nee zeggen is zeker mogelijk. Voorbeelden zijn: “Dank je wel, het ziet er heerlijk uit, maar ik sla even over vandaag” of “Nee, ik heb er geen trek in vandaag, bedankt”. Wanneer je duidelijk aan geeft dat je iets zelf niet wilt, dan zullen veel mensen het respecteren. Bedenk van te voren goed, waarom je voor jezelf nee wilt zeggen. Hoe belangrijk vind je het om nee te zeggen? Betrek eventueel je partner of iemand anders hierbij door (van te voren) aan te geven dat je iets niet wilt. Dit kan dienen als stok achter de deur of hij/zij kan jou dan eventueel extra ondersteunen. Het helpt ook vaak goed om voordat je naar een feestje gaat al te bedenken wat je wel en niet wilt gaan nemen.

Als je het prettiger vindt om wel een reden aan te geven kan dat ook. Iemand die allergisch is, geeft ook aan dat hij of zij iets niet neemt omdat hij/zij daar ziek van wordt. Die grens is bij overgewicht of suikerziekte misschien iets minder duidelijk, maar ook in dat geval kun je aangeven dat je het voor je gezondheid afslaat.

Bedenk ook dat het tevreden stellen van anderen ten koste kan gaan van je eigen prioriteiten, wat kan leiden tot negatieve gevoelens. Schuldgevoelens tegenover jezelf of zelfs stress. Dit kan juist een averechts effect hebben op de (mentale) gezondheid en kan zeker voorkomen worden. We zijn tot slot allemaal mens en hebben ieder onze eigen behoeften. Het woord “nee” is er niet voor niets en mag zeker gebruikt worden.

 

 

diëtiste