Nachtdiensten ongezond?

Bij de politie, in een ziekenhuis en in zorginstellingen gaat het werk dag en nacht door en draaien werknemers dus nachtdiensten. Behalve het vermoeide gevoel, blijkt uit meerdere onderzoeken dat nachtdiensten wel eens behoorlijk schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

 

1,3 miljoen mensen werken in Nederland regelmatig ‘s nachts

 

Uit een recent rapport van de Gezondheidsraad blijkt dat het risico op hart- en vaatziekten en Diabetes Mellitus (type 2) toeneemt bij mensen die soms of regelmatig ‘s nachts werken. Dit komt doordat je bioritme verstoord raakt. Dit kan niet alleen tot slaapproblemen leiden, ook stofwisselingshormonen raken uit balans. Dit zijn hormonen die de koolhydraat- en vetverbranding reguleren.

‘s Nachts vertragen de biologische processen, waaronder de huishouding van vetten en koolhydraten. Aangezien we ons lichaam bijvoorbeeld tijdens nachtdiensten toch van energie willen voorzien, kunnen de producten die we in de nachtelijke uurtjes eten, leiden tot verhoogde stijging van suikers in het bloed. Deze stijging zorgt voor een grotere opslag van vet in het lichaam dan overdag.

 

De kans op het ontstaan van overgewicht en pre-diabetes is groter

 

Niet alleen mensen die ‘s nachts werken hebben hiermee te maken. Ook als je regelmatig ‘s nachts uit bed gaat om iets te eten of in de late uren wat extra’s eet, omdat je een feestje hebt gehad, heb je kans op meer vetopslag in vergelijking met overdag.

Wát je eet ‘s nachts, kan dus van groot belang zijn. Door je voedingspatroon op de juiste manier in te delen en bewuste keuzes te maken tijdens nachtdiensten, zou je met meer energie de nacht door kunnen komen en wellicht vetopslag kunnen beperken. Ben je benieuwd wat je dan kunt eten als je ‘s nachts aan het werk bent? Onze diëtisten kunnen je een persoonlijk advies geven, op basis van jouw werkdiensten en huidige voedingspatroon.

 

Diëtiste

 

Bron:
‘Nieuws voor diëtisten’
Gezondheidsraad