Het is bekend dat vitamines en mineralen nodig zijn om gezond te blijven en te groeien als kind. We krijgen vitamines en mineralen binnen via onze voeding. Sommige mensen gebruiken daarnaast een multivitamine. De één zweert erbij en de ander gelooft er niet in. Supplementen zijn gemakkelijk te verkrijgen in supermarkten, drogisterijen, gezondheidswinkels en in de apotheek. Maar kun je het slikken zonder risico’s? En is het ook echt nodig?
Wat zit in een multivitamine?
De meeste multivitamine tabletten bevatten een combinatie van allerlei vitamines en mineralen. Vitamine A, B, C, D, E, calcium, magnesium en zink zijn enkele voorbeelden. Het verschilt per merk wat de exacte samenstelling en dosering is. Vanuit de gezondheidsraad is geadviseerd om niet meer dan 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) te slikken. De voedingsstoffen worden namelijk beter opgenomen in de darmen via een supplement dan via de voeding.
Is het nodig?
In eerste instantie is het niet nodig om vitamines en mineralen te suppleren wanneer je een gezond en volwaardig voedingspatroon hebt. Door gevarieerd te eten krijg je verschillende voedingsstoffen binnen en zou het extra suppleren eigenlijk zonde zijn van het geld. Daarnaast kunnen sommige voedingsstoffen schadelijk zijn bij een hoge inname. Hierover vertel ik je later meer. Ook al worden de voedingsstoffen vaak beter opgenomen via een supplement, een supplement is geen goede vervanging van bijvoorbeeld fruit en groenten. Deze voedingsmiddelen bevatten bijvoorbeeld ook vezels die een positief gezondheidseffect hebben op de darmen, het gewicht en hart- en vaatziekten. Dat heeft een supplement niet.
Maar in sommige situaties kan wel het nodig of handig zijn. Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een slechte eetlust of ontoereikende voedingsinname door (langdurige) ziekte. Daarnaast kan het noodzakelijk zijn bij een eenzijdig voedingspatroon of bij sommige diëten. Een multivitamine wordt ook ingezet bij patiënten met een maagverkleining of een soortgelijke ingreep. Door deze ingreep wordt het moeilijker om via de gewone voeding voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.
Er zijn ook supplementen verkrijgbaar met losse vitamines en mineralen die voor bepaalde doelgroepen handig of nodig kunnen zijn, zoals voor ouderen en zwangere vrouwen. Het is altijd raadzaam om te suppleren in overleg met een diëtist, arts en/of specialist.
De gevaren
Een te veel aan vitamines en mineralen kan schadelijk zijn, waardoor het slikken van multivitamine op eigen initiatief niet altijd zonder risico is. Een te veel van vitamine B6 kan neurologische klachten veroorzaken zoals gevoelloosheid, tintelingen of zenuwpijn in handen en voeten. Een te veel aan vitamine D kan op lange termijn bijvoorbeeld voor nierstenen zorgen. Een te hoge inname wordt veroorzaakt door een te hoge dosering van de multivitamine.
Wat je precies nodig hebt aan vitaminen en mineralen is naast je geslacht en leeftijd afhankelijk van allerlei factoren waaronder je voedingspatroon en je gezondheidstoestand. Een multivitamine is in de meeste gevallen niet nodig. Er zijn uitzonderingen, maar het is raadzaam om niet op eigen initiatief te gaan suppleren. De diëtist kan met jouw voedingspatroon meekijken en beoordelen of je voldoende van alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Indien nodig kan er een passend advies gegeven worden over eventuele suppletie.