Voeding voor baby’s

 

Als ouder wil je graag het beste voor je kindje. Vaak komt de vraag welke voeding er beter is. Is dat borstvoeding of flesvoeding? In deze blog zullen beide voedingen worden toegelicht.

 

Borstvoeding

Borstvoeding is de eerste keus als het gaat om voeding voor de baby. Borstvoeding is namelijk altijd beschikbaar, is op de juiste temperatuur en bevat alle essentiële voedingsstoffen voor de baby. De samenstelling verandert ook naar behoefte van de baby.
Bij borstvoeding is het wel van belang om vitamine K (vanaf dag 8 tot week 12) en vitamine D te suppleren (tot 4 jaar). Deze vitaminen zitten namelijk te weinig in de borstvoeding. Borstvoeding verlaagt tevens het risico op het ontwikkelen van overgewicht op latere leeftijd. Bovendien neemt borstvoeding de smaak over van de voeding van de moeder. Hierdoor komt ook de smaakontwikkeling tot stand (deze begint al in de buik, tijdens de zwangerschap).

Ook zitten er nadelen aan borstvoeding. Zo vindt niet elke moeder het fijn om overal borstvoeding te geven (met name openbare ruimtes). Zij kunnen er dan wel voor kiezen dit van tevoren af te kolven, wat extra tijd in beslag neemt. Ook is er minder mogelijkheid voor de vader om voeding te geven aan de baby, mits het afgekolfd is. Gelukkig kan de vader ook nog veel andere handelingen doen, zoals de baby in bad doen en in bed leggen.

 

Flesvoeding

Flesvoeding heeft een en dezelfde samenstelling. Echter, het is wel zo dat alle flesvoedingen, of dit nu een merkvoeding is of een huismerk, moeten voldoen aan wettelijke eisen. Slecht is deze voeding dus niet. De wat duurdere merken voegen vaak nog wat extra toe, zoals extra vetzuren of extra voedingsstoffen die bijvoorbeeld de ontwikkeling van de hersenen bevorderen. Flesvoeding heeft altijd dezelfde smaak. De baby krijgt tijdens de zwangerschap wel de smaken mee van de voeding die de moeder gebruikt, maar niet tijdens de periode van de flesvoeding.

 

Conclusie

Bij beide voedingen geldt dat het kindje altijd zelf aangeeft hoeveel hij of zij nodig heeft. Enkel is het bij borstvoeding minder meetbaar wat een kindje daadwerkelijk drinkt en daarom is het belangrijk het gewicht goed in de gaten te houden.
Conclusie is dus dat borstvoeding nog steeds de voorkeur heeft boven flesvoeding, wat echter niet betekent dat flesvoeding niet goed is voor het kindje. Ook flesvoeding is dus een prima keuze. Daarnaast is het combineren van borst- en flesvoeding mogelijk.

 

 

diëtiste