Kurkuma

 

Tegenwoordig wordt er veel gebruik gemaakt van kurkuma vanwege de gezondheidseffecten die het zou hebben. Maar is kurkuma werkelijk zo gezond als dat er wordt beweerd?

 

Wat is kurkuma?

Kurkuma is een specerij dat veel terug te vinden is in Aziatische gerechten. Het kruidenmengsel komt van de geelwortel en bevat de stof curcumine. Volgens veel wetenschappers wordt het in verband gebracht met diverse ziekten. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de opname van kurkuma en de gezondheidseffecten. In het laboratorium en in reageerbuizen vindt deze opname ook inderdaad plaats, maar het lichaam kan deze stof niet goed opnemen, waardoor het grootste deel verloren gaat.

 

De effecten

Er wordt vaak beweerd dat kurkuma hand in hand gaat met de behandeling tegen kanker. Echter, er is nog onvoldoende onderzoek die aantoont dat kurkuma ook echt de werking van bijvoorbeeld chemotherapie zou kunnen versterken of overnemen. Ook over de dosering kurkuma bestaat veel discussie.

Kurkuma kan de werkzaamheid van bepaalde medicijnen beïnvloeden. Het is bijvoorbeeld niet aan te raden bij vrouwen die borstkanker hebben en de hormoontherapie tamoxifen gebruiken. Kurkuma kan namelijk de werking van dit medicijn verminderen. Als het in normale hoeveelheden gebruikt wordt in een gerecht kan het echter geen kwaad. Verder kunnen supplementen met kurkuma bijwerkingen geven, zoals leverproblemen.

Wel heeft kurkuma mogelijk een ontstekingsremmend effect en geeft het gebruik mogelijk minder bijwerkingen dan sommige medicijnen. Echter, een beetje kurkuma over het eten is niet voldoende om een effect te verwachten. Er moet er dan wel een supplement worden gebruikt met een hoge dosering kurkuma.

 

De conclusie

Geconcludeerd kan worden dat er nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs is wat betreft de geneeskrachtige werking van kurkuma. Gebruik het gerust in normale hoeveelheden in gerechten, maar (nog) niet als geneesmiddel. Overleg het gebruik van kurkuma supplementen altijd met je (huis)arts en apotheker.

 

 

diëtiste

I.v.m. het coronavirus graag aandacht voor het volgende:

Veel consulten vinden weer plaats op locatie.
Een afspraak op locatie is alleen mogelijk als onderstaande voor u van toepassing is:

- U heeft geen last van neusverkoudheid, hoesten, benauwdheid of koorts (vanaf 38°C)?
- U heeft de afgelopen 24 uur geen klachten (COVID-19 symptomen) gehad?
- U heeft geen huisgenoten/gezinsleden met koorts en/of benauwdheidsklachten.
- Er is geen corona vastgesteld bij uzelf of een huisgenoot/gezinslid in de afgelopen 14 dagen.

Indien u i.v.m. bovenstaande niet op uw afspraak kunt verschijnen, zal het consult telefonisch plaatsvinden.