In de spotlight: Vitamine D

 

Vitamine D is een vitamine die tegenwoordig steeds meer de aandacht krijgt. Steeds meer mensen hebben een tekort aan deze vitamine. Dit komt o.a. doordat we steeds vaker binnen zitten en kinderen ook minder vaak buiten spelen.

 

Wat is vitamine D?

Het is een belangrijke vitamine die nodig is om calcium uit de voeding op te nemen waardoor onze botten en tanden stevig en sterk blijven. Ook is het een belangrijke vitamine voor de spieren en het immuunsysteem.

 

Hoe krijg ik vitamine D binnen?

Vitamine D komt grotendeels uit zonlicht en wordt door de huid opgenomen. Mensen die veel binnen zitten (zowel jong als oud) krijgen hierdoor vaak te weinig vitamine D binnen. Tevens zorgt een getinte of donkere huidskleur ervoor dat vitamine D minder wordt opgenomen door de huid. Hierdoor hebben deze groepen vaak een hogere behoefte aan vitamine D. Bovendien speelt de leeftijd hierbij een rol. Boven het 50e levensjaar krijgt de huid minder capaciteit deze vitamine op te nemen.

Ook komt vitamine D in kleine hoeveelheden in voeding voor. Denk hierbij aan vette vis en halvarine, margarine en bak- en braadproducten. Aan deze laatste producten wordt vitamine D toegevoegd. Ook komt het in zeer kleine hoeveelheden voor in vlees, ei en andere vis soorten. Vaak zijn deze hoeveelheden te laag, waardoor vitamine D uit de voeding alleen niet voldoende is.

Bij een tekort aan vitamine D bestaat de kans op botontkalking en osteoporose. Tevens kan er spierzwakte optreden. Vaak is vermoeidheid het eerste teken van een tekort aan vitamine D.

 

Wat is het advies?

Het advies om voldoende vitamine D binnen te krijgen is dagelijks tussen 11:00 uur en 15:00 uur minimaal een kwartier tot een half uur buiten te zijn waarbij het hoofd en de handen niet bedekt zijn. Daarnaast is het belangrijk voldoende vis te consumeren en halvarine of margarine op brood te smeren en te bakken in bak en braad boter.

 

Onderzoek

Op dit moment wordt er onderzoek gedaan naar het verband tussen buikvet en vitamine D tekort. Hieruit is gebleken dat mensen met veel buikvet een hoger risico hebben op een tekort aan deze vitamine. Het is nog niet duidelijk of het buikvet deze vitamine waarde verlaagt of dat vitamine D gebrek zorgt voor meer vet opslag. Hier zal nog verder onderzoek naar gedaan worden.

 

 

diëtiste

 

 

Bronnen:

Voedingscentrum

VUmc en European Society of Endocrinology