Antioxidanten

 

Wat zijn antioxidanten?

Antioxidanten zijn stoffen die kunnen helpen tegen de beschadiging (oxidatie) van weefsels en cellen. Antioxidanten helpen vrije radicalen (soort afvalstoffen) onschadelijk maken. Vrije radicalen ontstaan bij de normale stofwisseling, maar vooral ook bij roken, (onbeschermd) zonnen en bij bepaalde ontstekingsreacties. Het lichaam gebruikt zelf ook vrije radicalen om ongewenste indringers, zoals bacteriën onschadelijk te maken. Op lange termijn kunnen antioxidanten mogelijk beschermen tegen ziektes zoals kanker en hart- en vaatziekten.

Vitamine C, E, zink en selenium hebben een antioxidant werking in het lichaam, voor andere stoffen is dit nog niet duidelijk. Antioxidanten zijn onder andere te vinden in groenten, fruit, granen en noten. Bij een voedingspatroon met voldoende groenten en fruit, is het gebruik van antioxidanten als voedingssupplement overbodig. Sterker nog, voedingssupplementen met antioxidanten kunnen juist averechts werken, daarom is voorzichtigheid geboden bij het nemen van hoge doseringen. Ook superfoods met extra antioxidanten leveren geen extra gezondheidseffect op. Een evenwichtig en gevarieerde voeding met minimaal 250 gram groente en 2 stuks fruit levert voldoende antioxidanten.

 

Antioxidanten en kanker

Sommige mensen slikken extra antioxidanten om kanker te voorkomen. Helaas, het slikken van antioxidanten helpt niet om kanker te voorkomen. Het is ook niet aangetoond dat supplementen met antioxidanten vermoeidheid en verkoudheid tegen gaan.

Alleen als er sprake is van een tekort aan vitamines en mineralen is het nodig om een supplement te slikken. Neem nooit meer dan 100% van de aanbevolen dagelijks hoeveelheid (kijk hiervoor op het etiket van het supplement). Als je bang bent voor een tekort is het verstandig om een afspraak te maken met de (Voe)diëtist voor een advies op maat.

 

 

diëtiste