Koolhydraten vs. vetten

 

Tegenwoordig zijn er steeds meer diëten en voedingspatronen waarbij de koolhydraten worden verlaagd en de vetten juist meer in de voeding voorkomen. Er bestaan vele koolhydraatbeperkte kookboeken, websites en dieetschema’s in verschillende vormen. Maar is deze manier van eten eigenlijk wel gezond?

 

Het effect van koolhydraten

Uit onderzoek is gebleken dat het minderen van koolhydraten verschillende positieve effecten heeft op de gezondheid. Het vermindert de kans op een beroerte of andere hart- en vaatziekten en zorgt voor minder aanmaak van insuline en een stabielere bloedsuikerspiegel, het gevoel van trek minder wordt en de vetopslag wordt gereduceerd. Vetten daarentegen blijken veel minder schadelijk dan dat altijd gedacht werd.

 

Een vicieuze cirkel

Koolhydraten is een verzamelnaam voor suikers. Hierbij gaat het om natuurlijke suikers, zoals melksuikers in zuivelproducten; zetmeel in aardappelen, rijst, pasta en brood; en fruitsuikers in fruit en vruchtensappen. Ook toegevoegde suikers vallen onder de koolhydraten. Denk hierbij aan snoep, koek, gebak, frisdranken, vruchtensappen, vla, zoet beleg, sauzen en chocolade.

Als we koolhydraten eten, moet het lichaam insuline aanmaken om dit te verwerken in het lichaam. Hoe meer koolhydraten we eten, des te meer insuline we aan maken. Hoe meer insuline we aanmaken, des te meer vetopslag er plaatsvindt (met name rondom de buik). Insuline bevordert de vetopslag en het hongergevoel neemt toe. Hierdoor zijn we geneigd steeds meer te gaan eten, waardoor je uiteindelijk in een vicieuze cirkel belandt en uiteindelijk (veel) aankomt in gewicht en met name vetmassa.

 

Minder koolhydraten

Zoals eerder is benoemd, blijken vetten minder schadelijk te zijn dan voorheen werd gedacht. Dit betekent niet dat we onbeperkt vetten kunnen eten, maar wel dat een normale inname van vet over het algemeen het risico op hart- en vaatziekten niet verhoogt. Koolhydraten blijken hier meer de boosdoener te zijn!

Uiteindelijk kunnen we dus concluderen dat koolhydraat beperkte (dieet)adviezen zeker effectief kunnen zijn om af te vallen en ook nog het risico op hart- en vaatziekten verminderen. Wel blijft het dan belangrijk dat de samenstelling van de gehele voeding goed in balans is en dat de voeding volwaardig blijft. Hier kunnen de (Voe)diëtisten bij helpen!

 

 

diëtiste