Is koolhydraatbeperking

de oplossing?

Steeds meer mensen met diabetes

 

Ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes en daar komen er per week (schrik niet) 1200 bij! Hiervan heeft 90% diabetes type 2. Deze vorm van diabetes ontstaat meestal bij mensen boven de 40 jaar, maar door de toename van overgewicht en een inactieve leefstijl, komt dit type op steeds jongere leeftijd voor. Kun je hier nu eigenlijk zelf iets aan doen?

 

Wat is diabetes?

 

Diabetes Mellitus (suikerziekte) is een stofwisselingsziekte, waarbij je lichaam de bloedsuikerwaarde niet goed kan regelen. Dit komt omdat de alvleesklier geen of te weinig insuline aan kan maken en/of omdat het lichaam niet goed reageert op insuline. Vaak is er medicatie nodig om ervoor te zorgen dat de koolhydraten (waaronder suikers en zetmeel) die je tot je neemt alsnog goed opgenomen kunnen worden. Deze medicatie is er in tabletvorm, maar soms is het nodig om insuline te spuiten. Insuline zorgt ervoor dat de suikers in de lichaamscellen terecht komen, maar ook dat er opslag van vetten (met name buikvet) plaatsvindt en dat je trek ervaart.

 

Vicieuze cirkel

 

Hoe meer koolhydraten(suikers) we eten, hoe hoger de behoefte aan insuline is. Insuline heeft als negatieve eigenschap dat het zorgt voor een minder fit gevoel en dat je trek ervaart (met name in koolhydraatrijke producten). Daarnaast zorgt de inname van koolhydraten voor schommelingen in de bloedsuikerspiegel, waardoor we meer behoefte krijgen aan koolhydraten. Hierdoor wordt er vaak meer gegeten en is er nog meer insuline nodig in het lichaam om deze koolhydraten te verwerken.  Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht. Tevens bevordert insuline de vetopslag, met name rondom de buikstreek, wat de insulinegevoeligheid van de cellen verder vermindert. Het kan er ook voor zorgen dat de alvleesklier nog minder goed kan functioneren.

 

 

Is een koolhydraatbeperking de oplossing?

 

Wanneer je minder koolhydraten gebruikt, stijgt de bloedsuikerspiegel minder en is er minder insuline nodig om deze koolhydraten te verwerken. Minder werk voor de alvleesklier dus! Minder insuline betekent dan ook vaak minder trek en minder vetopslag. Als een koolhydraatbeperkt dieet goed wordt aangepakt, kan de alvleesklier vaak beter zijn werk doen en kan de benodigde insuline alsnog worden geproduceerd. Dit betekent vaak dat de medicatie kan worden afgebouwd en zelfs zou kunnen worden gestopt!

Afvallen en lagere bloedsuikers; precies wat we willen! Voeding heeft dus een enorm effect op de bloedsuikerspiegel en dus het verloop van diabetes.

Wel is het belangrijk om te weten dat niet enkel voeding invloed heeft op de bloedsuikerwaarden, maar ook o.a. lichaamsbeweging en ziekte/stress. Voeding speelt wel een hele belangrijke rol. Om een koolhydraatbeperkt dieet te volgen is het wel belangrijk dat deze wordt aangepast op jouw wensen en behoeften. Verder is het van belang dat je voldoende eiwitten, vetten en andere voedingsstoffen blijft gebruiken. Hiervoor kun je terecht bij een van onze diëtisten. Zij geven je praktische tips en verstrekken lekkere recepten en tussendoortjes.

 


diëtiste