Avondmaaltijd

 

Kerstrecept: Risotto met oesterzwam

Moeilijkheidsgraad: ★★☆

De Kerstdagen komen er bijna aan. Dit gerecht is leuk als hoofdgerecht voor bij het Kerstdiner en ook nog eens FODMAP-arm! Extra fijn voor de mensen die het FODMAP dieet volgen en ook willen genieten van de feestdagen met minder buikklachten. Mocht je geen rekening moeten houden met het FODMAP dieet, dan kun je de oesterzwammen eventueel vervangen voor champignons en wat ui en knoflook toevoegen voor extra smaak.

Serveer dit gerecht met bijvoorbeeld een rauwkostsalade als bijgerecht voor wat extra groentes.

 

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 300 gram risottorijst
  • 100 gram geraspte Parmezaanse kaas 
  • 200 ml witte wijn
  • 300 gram oesterzwammen
  • 1 bosui (het groene gedeelte)
  • olijfolie
  • 25 gram margarine
  • 1 liter water
  • 2 bouillonblokjes
  • zwarte peper

 

Benodigdheden

  • een pan
  • snijplank
  • mes
  • rasp
  • pollepel
  • maatbeker

 

Bereidingswijze

  1. Snijd de oesterzwammen in plakjes en het groene gedeelte van de bosui in ringen.
  2. Los de bouillonblokjes op in 1 liter heet water.
  3. Bak in een pan met een klein scheutje olijfolie de oesterzwammen en zet het apart.
  4. Voeg opnieuw een klein scheutje olijfolie in de pan en voeg de risottorijst toe aan de pan en roerbak dit enkele minuten.
  5. Voeg de witte wijn toe en een flinke scheut van het bouillon. Blijf goed roeren.
  6. Laat de risottorijst het vocht opnemen en voeg telkens een scheut van de bouillon toe. Roer dit goed door totdat de bouillon volledig is toegevoegd. De risottorijst is in ca. 20 minuten gaar. Controleer dit door tussendoor te proeven.
  7.  Zodra de risottorijst gaar is, kun je de Parmezaanse kaas toevoegen en goed door roeren tot het romig wordt.
  8. Voeg daarna het klontje margarine toe en roer het goed door en voeg een groot gedeelte van de oesterzwammen toe. Bewaar wat voor de garnering.
  9. Serveer op een bord met de zwarte peper, bosui en de overgebleven oesterzwammen.

Tast toe en Fijne feestdagen!

 

Voedingswaarden (per persoon):

Energie: 510 kcal

Vetten: 17,3 gram

Verzadigde vetten: 7,5 gram

Koolhydraten: 61,6 gram

Eiwitten: 17,2 gram

Vezels: 3,5 gram

 

Dit recept is: vegetarisch, FODMAP-arm