Fibromyalgie

 

Fibromyalgie valt onder de reumatische aandoeningen. Het gaat gepaard met pijnen in de spieren en bindweefsels, zonder dat hier een lichamelijke afwijking in gevonden wordt. Ook stijfheid, vermoeidheid en stemmingswisselingen komen vaak voor. De oorzaak voor het ontstaan van fibromyalgie is nog onbekend, waardoor de diagnose vaak moeilijk te stellen is. Helaas is er nog geen medicijn voor.

 

Eigenlijk is er ook nog geen duidelijk beeld over wat voeding precies doet bij fibromyalgie. Wel is het van belang dat er gezond en uitgebalanceerd wordt gegeten. Hieronder volgen een aantal tips:

  • Eet regelmatig, 3 maaltijden per dag met eventueel een klein gezond tussendoortje, zoals groenten, fruit of noten.
  • Start de dag met een goed ontbijt.
  • Vermijd zo veel mogelijk de geraffineerde suikers, maar kies voor vezelrijke en volkoren producten, groenten, fruit en peulvruchten.
  • Probeer niet te veel dierlijke vetten te gebruiken, zoals vette vleessoorten. Onverzadigde vetten uit olie, noten, pitten, zaden, vette vis en avocado zijn wel goed.
  • Gebruik voldoende eiwitten. Eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen die het lichaam in goede conditie kunnen houden. Denk hierbij eiwitten aan vis, kip, kalkoen, zuivel, noten, vleesvervangers en peulvruchten. Gebruik niet te veel eiwitten uit rood vlees en worstsoorten.
  • Probeer zo puur mogelijk te eten en koken. Beperk daarnaast het gebruik van kant-en-klare producten.
  • Drink voldoende, met name veel water.
  • Vermijd toegevoegde suikers zoals koek, snoep, gebak, frisdrank, zoete toetjes en zoete belegsoorten en dergelijke.

 

Tevens kunnen darmproblemen en schimmelinfecties vaker voorkomen bij patiënten met fibromyalgie. Ook hierbij kan er met de diëtiste naar de voeding worden gekeken. De diëtiste kan samen met jou kijken welke voedingsmiddelen deze klachten triggeren.

 

 

diëtiste