Vraag van de maand

Het is belangrijk om goed te drinken. Als alternatief voor bijvoorbeeld frisdrank of andere suikerhoudende dranken adviseren onze diëtisten om water of koffie en thee zonder suiker te drinken. Van een cliënt kregen wij de vraag of thee eigenlijk wel zo goed voor je is. Hoeveel koppen mag je per dag drinken? En hoe zit dat met koffie? We vroegen het onze diëtiste Hanna.

 

Wat is een gezonde hoeveelheid thee?

 

Thee zonder suiker bevat geen energie en voorziet je lichaam op een gezonde manier van vocht. Een volwassene heeft ongeveer 1,5 tot 2 liter vocht per dag nodig. Het advies voor volwassenen is om 3 koppen (zwarte of groene) thee per dag te drinken vanwege de positieve gezondheidseffecten. Het drinken van thee verkleint namelijk de kans op een beroerte en verlaagt de bloeddruk. Het is verstandig om thee af te wisselen met andere dranken als water, gefilterde koffie en ongezoete zuivel. Thee bevat kleine hoeveelheden cafeïne. Gezonde volwassenen kunnen circa 400 mg cafeïne per dag gebruiken zonder negatieve effecten. Deze grens wordt met thee niet snel overschreden. Voor kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven is dit anders. Voor een uitgebreid advies vraag je diëtist!

 

Hoeveel koffie mag je per dag drinken?

 

Gefilterde koffie zonder suiker past in een gezond voedingspatroon. Kookkoffie en koffie gezet met een cafetière bevatten een vettig stofje (cafestol). Cafestol kan het LDL-cholesterol verhogen en dat is niet gunstig voor de bloedvaten. Ook in espresso, bonenkoffie en koffie van cups zit cafestol. Het is verstandig om hier niet meer dan 2 tot 3 kopjes van te drinken. Daarnaast is het verstandig om niet teveel koffie te drinken in verband met cafeïne. De hoeveelheid cafeïne hangt wel af van de soort, de sterkte en de grootte van de kop of mok. Volwassenen kunnen ongeveer 4 kopjes koffie per dag drinken zonder de eerder genoemde 400 mg cafeïne per dag te overschrijden. Kinderen onder de 13 jaar kunnen beter geen koffie drinken. Kinderen vanaf 13 jaar,  zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven kunnen beter niet meer dan 1 kopje per dag drinken.

 

Geldt thee als een goed alternatief als je wilt minderen met koffie?

 

Ja, dat kan. Of denk eventueel aan cafeïnevrije koffie of koffievervangers als afwisseling met water, ook daarin zit veel minder cafeïne dan in gewone koffie.

 

En hoe zit het met kruidenthee?

 

Kruidenthee is eigenlijk geen thee, het is immers niet gemaakt van de theeplant. Zoethoutthee en sterrenmix kunnen de bloeddruk verhogen en in venkel- en anijsthee kunnen bepaalde plantengifstoffen voorkomen.  Het is dus verstandig om deze soorten uit voorzorg niet lange tijd achter elkaar te drinken. Zeker niet als je een hoge bloeddruk hebt.

 


Diëtist