Jackfruit

 

Misschien heb je het al wel voorbij zien komen in foodblogs of recepten, zeker als je vegetarisch of veganistisch eet: de jackfruit. Volgens veel foodbloggers is het de ideale vleesvervanger. Maar is dit nu ook echt zo?

 

Jackfruit is een grote (soms enorme!), groene, stekelvormige vrucht van een boom die groeit in Zuidoost-Azië. Je kunt de vrucht rijp of onrijp eten. De rijpe vrucht is geel en zoet en wordt gebruikt voor bijvoorbeeld desserts. De groene, onrijpe vrucht heeft een vlezige structuur en smaakt neutraal. Deze variant wordt geprezen als vleesvervanger vanwege de structuur, die lijkt op die van pulled pork of pulled chicken. Daarnaast neemt het vruchtvlees goed smaak op. In Nederland is de vrucht vooral verkrijgbaar in blik bij supermarkten en toko’s.

 

Jackfruit in rijpe vorm

 

 

Gezonde vleesvervanger?

Laten we voorop stellen dat het uit o.a. duurzaamheidsoogpunt een goede ontwikkeling is dat er steeds meer varianten op vlees worden bedacht en gebruikt. Al is het de vraag of dit voor Jackfruit geldt, omdat het bij ons ingevroren, gevacumeerd of ingeblikt is en natuurlijk van ver moet komen, dit kost ook een hoop energie. Azië ligt immers niet om de hoek.

Jackfruit is op zich, net als andere vruchten prima voor de gezondheid, al bevat de vrucht minder vezels en vitaminen dan de meeste andere fruitsoorten. Daarnaast is aan jackfruit in blik vaak suiker of zout toegevoegd.

Echter, jackfruit is geen volwaardige vleesvervanger, het bevat veel minder ijzer, vitamine B6 en eiwit dan vlees. Daarnaast bevat het geen vitamine B12. Door de draderige structuur lijkt het wel wat op vlees, maar wat betreft voedingswaarde is het niet vergelijkbaar.
Kortom, als je het lekker vindt is het prima om af en toe te verwerken in je recepten, maar niet als vleesvervanger.

 

Hoe dan wel?

Wat denk je van (pulled) jackfruit in een volkoren wrap met kidneybonen, paprika, mais, avocado en geraspte kaas?

 

 

diëtiste