Eieren, wel of niet gezond?

Vaak krijgen onze diëtisten tijdens hun spreekuur de vraag of het eten van veel eieren wel mag,  omdat het cholesterol bevat en  het slecht zou zijn voor hart- en bloedvaten. Zeker nu veel mensen starten met een koolhydraatbeperkt dieet, waarin de nadruk wordt gelegd op het meer eten van eiwitrijke voedingsmiddelen, waaronder eieren, wordt deze vraag steeds vaker gesteld. Maar hoeveel eieren mogen we dan hebben?

 

Onlangs is er onderzoek gedaan aan de universiteit van Sydney naar het eten van eieren en de invloed hiervan. Er werden twee groepen vergeleken, waarbij de ene groep weinig eieren tot zich nam en de andere groep wel 12 eieren in de week at. Daarnaast was de overige voeding van beide groepen hetzelfde om goed het effect te kunnen meten van het gebruik van deze eieren.

 

Uit dit onderzoek en andere onderzoeken is gebleken dat het eten van eieren geen invloed heeft op het cholesterolgehalte in het bloed (ondanks dat er wel cholesterol in een ei zit). Cholesterol in het bloed wordt met name verhoogd door het eten van te veel koolhydraten, de consumptie van verzadigde vetten, stress en/of te weinig lichamelijke beweging. Daarnaast maakt het lichaam ook zelf cholesterol aan, dus als het niet via de voeding het lichaam in komt, zal het lichaam dit ook deels zelf aanmaken.

 

Het eten van eieren hangt daarnaast ook niet samen met het ontwikkelen van andere hart- en vaatziekten en diabetes. Er is zelfs uit onderzoek gebleken dat het eten van 1 ei per dag het risico op hart- en vaatziekten met ongeveer 12% verlaagd.

 

Het is dus geen enkel probleem om dagelijks 1 of zelfs meerdere eieren te eten. Zeker in combinatie met een koolhydraatbeperkt dieet, omdat het veel eiwitten en andere belangrijke voedingsstoffen bevat. Indien je graag een persoonlijk advies wilt ontvangen, kun je terecht bij één van onze diëtisten.

 

 


diëtiste

 

 

 

Bron:

American Journal of Clinical Nutrition

British Medical Journal

Journal of the American College of Nutrition

University of Sydney