Gezond met gember?!

Is gemberthee echt gezond?

 

De afgelopen tijd is de populariteit van gemberthee steeds verder toegenomen. Zowel in de horeca als in de media. Verschillende berichten en artikelen verschijnen over de positieve gezondheidseffecten van gemberthee. Maar wat is waar?

 

De basis van gemberthee is natuurlijk gember, een kruidige specerij en wortelstok van de gemberplant. Gember kan op diverse manieren gebruikt worden in de keuken als smaakmaker en het past heel goed in een gezond voedingspatroon. Gember wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken en komt van oorsprong ook uit Azië.

 

Onvoldoende wetenschappelijk bewijs

 

Gember wordt niet alleen in de keuken gebruikt, maar ook als medicijn. Wetenschappers twijfelen hierover. Er wordt veel geschreven en beweerd over gember. Het zou helpen bij ziektes zoals diabetes, reuma en kanker. Daarbij wordt er ook beweerd dat het helpt tegen menstruatiepijn, misselijkheid, diarree en ontstekingen. Momenteel is er nog onvoldoende wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van gember op de bovenstaande ziektebeelden en klachten, waardoor het helaas niet bevestigd kan worden.

 

Maar….

 

….het is zeker niet verkeerd om gember te gebruiken of gemberthee te nemen, ook al is er onvoldoende wetenschappelijk bewijs. Gember blijft een verse specerij en wanneer je daar zelf verse gemberthee van maakt, is dat uiteraard gezonder dan suikerhoudende dranken. Je kunt het zien als een variatie op de witte, zwarte en groene thee. Daarbij blijft het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Hieronder volgt een recept voor de gemberthee.

 

Recept voor verse gemberthee

Bereidingstijd: ca. 15 minuten

 

Ingrediënten (4 personen):

  • 1 citroen
  • 1 stuk gemberwortel*
  • 1 zakje (groene) thee

Bereidingswijze:

  1. Boen de citroen goed schoon en snijd een dunne reep van de schil.
  2. Pers een halve citroen uit.
  3. Schil het stuk gember en rasp het grof.
  4. Breng 800 ml water met het theezakje, het citroensap, de citroenschil en de gember aan de kook. Laat dit 10 minuten trekken.
  5. Snijd van de overgebleven halve citroen 2 schijven en halveer ze.
  6. Schenk de gemberthee in 4 glazen en steek een halve schijf citroen op de rand.

 

*gember heeft een vrij sterke smaak. Je kunt de hoeveelheid naar smaak toevoegen.

 

Tip!

Voor een eenvoudige versie kun je een kopje (groene) thee zetten en het stuk gemberwortel in plakken snijden en toevoegen aan de kop thee. Laat dit voor een aantal minuten trekken, zodat de gembersmaak vrijkomt. Alleen heet water met gember kan natuurlijk ook.