Gezonde herfstrecepten

Brrr.. de ‘r’ zit weer in de maand. Het is herfst!
Bij de herfst denk ik altijd aan de mooie verkleurde bomen, maar ook aan de regen en kou.
Niet alleen de kaarsen, maar ook de warm(e) (gekleurde) herfstmaaltijden kunnen weer op tafel gezet worden. Hieronder vind je wat inspiratie voor heerlijke herfstrecepten.

 

Recept: herfstsalade met paddenstoelen en hazelnoten (4 personen)

Bereidingstijd: 25 minuten

 

Dit heb je nodig:

  • 2 courgettes
  • 300 gram kastanje champignons
  • 4 portobello’s
  • 4 eetlepels Provençaalse kruiden
  • 2 handjes hazelnoten
  • 1 rode ui
  • peper
  • 6 eetlepels olijfolie
  • Voor de dressing: 2 teentjes knoflook, 6 eetlepels olijfolie, 3 eetlepels witte wijnazijn en 2 theelepels Provençaalse kruiden.

Zo maak je het:

Snijd de courgette in dunne plakken, bestrijk met olijfolie en 1 eetlepel Provençaalse kruiden. Bak de plakken in een grillpan aan beide kanten 5 minuten. Laat ze afkoelen zodra ze klaar zijn. Snijd, terwijl de courgette in de grillpan ligt, de kastanje champignons in grove stukken en de portobello’s in dikke plakken. Was de spinazie en leg in een schaal. Snijd de rode ui fijn. Bak de champignons met een beetje olijfolie in 1 eetlepel Provençaalse kruiden in een wokpan voor ongeveer 5 minuten. Pers de knoflook fijn met een knoflookpers (of snijd de knoflook fijn) en mix met de ingrediënten voor de dressing. Verdeel 1/3 van de dressing over de spinazie en strooi wat peper over de spinazie.
Verdeel de plakjes courgette, champignons en ui over de spinazie. Hak de hazelnoten grof en strooi over de salade. Verdeel nu de rest van de dressing over de salade.

 

Recept: vegetarische pompoenstoofschotel (4-5 personen)

Bereidingstijd: 20 minuten + 30 minuten stooftijd

 

Dit heb je nodig:

  • Olijfolie
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 courgette
  • 1 rode paprika
  • 1 kleine pompoen
  • 125 gram champignons
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 75 gram tomatenpuree
  • 250 ml bouillon
  • peper
  • crème fraîche (optioneel)

Zo maak je het:

Schil de pompoen (tip: kook de pompoen even kort, zodat het schillen makkelijker gaat). Snijd de ui in halve ringen en snijd de knoflook fijn. Verwarm een stoofpan en bak hierin de ui en knoflook even aan in olijfolie. Snijd de courgette en paprika in blokjes en voeg deze bij de knoflook en ui. Bak dit ook even aan. Ondertussen snijd je de champignons in plakjes. Voeg de champignons en blokjes pompoen in de pan. Bak dit even mee en voeg dan de bouillon, tomatenpuree en oregano toe. Zet het vuur laag en laat dit met deksel op de pan ongeveer 30 minuten stoven tot de pompoen gaar is. (Als je de pompoen niet hebt voorgekookt, duurt dit iets langer).

Breng de schotel op smaak met peper en voeg eventueel een beetje crème fraîche toe om het romiger te maken. Serveer de stoofschotel met een beetje aardappelen, (zilvervlies)rijst, couscous of (volkoren) pasta.

 

Recept: gegratineerde paprika met basilicum en geitenkaas

(4 personen)

Bereidingstijd: 30 minuten

 

Dit heb je nodig:

  • 2 rode paprika’s
  • 2 gele paprika’s
  • olijfolie
  • balsamicoazijn
  • peper
  • 1 bosje basilicum
  • 25 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 200 gram geitenkaas
  • 4 ovenschaaltjes

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Halveer de paprika’s in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika’s in dunne reepjes. Verhit olie in een pan en bak de paprika’s tot ze zacht zijn. Blus af met balsamicoazijn en breng op smaak met peper. Pluk de blaadjes van de basilicum. Verdeel een laagje paprika over de ovenschaaltjes en leg er een handje basilicum op.
Verbrokkel geitenkaas over de schaaltjes. Herhaal dit tot de schaaltjes gevuld zijn en eindig met geitenkaas. Bak de gratins circa 10 minuten in de oven en bestrooi met Parmezaanse kaas.

 

Eet smakelijk!

Diëtiste