IIFYM

 

Wellicht ken je het, heb je er weleens van gehoord, maar misschien ook helemaal niet. In deze blog lichten we het onderwerp even uit.

 

Wat is het?

IIFYM betekent letterlijk, als het binnen jouw macro’s past. Dit principe is ontstaan in Amerika en in een notendop komt het erop neer dat je calorieën en macronutriënten telt om bijvoorbeeld af te vallen. Macronutriënten zijn de koolhydraten, eiwitten, vetten en voedingsvezels. Voor elk persoon wordt berekend wat de behoefte is voor alle componenten en aan de hand van een app wordt de voeding bijgehouden. Op die manier zie je precies wat je binnen krijgt en of het nog past binnen de marges.

 

Wat is het effect hiervan?

Het effect van dit principe is dat je natuurlijk heel bewust bezig bent met voeding. Het is vooral (aan het begin) veel voeding afwegen en na een tijdje kun je vaak zelf goed inschatten wat de juiste hoeveelheden zijn qua porties. Doordat je zo bewust let op de voeding, lukt het vaak ook om goed af te vallen. Daarnaast biedt het veel inzicht in de waarde van voedingsmiddelen. Welke producten bevatten veel calorieën en welke wat minder? Waar zitten veel koolhydraten in? En welke wat minder?

 

Zijn er ook nadelen?

Voor alles is er een nadeel. Het bijhouden van de voeding kost uiteraard tijd en moeite. Voor de ene persoon werkt het heel goed en de ander heeft er na een tijdje geen zin meer in. Daarnaast kan het ook averechts werken, dat het een obsessie wordt. Eten moet ook wel leuk blijven! Verder is het ook belangrijk dat er zoveel mogelijk gekozen wordt voor producten die rijk zijn aan goede voedingsstoffen (o.a. vitamines en mineralen). Denk dan bijvoorbeeld aan veel groenten, fruit, volkoren graanproducten, vette vis en noten. Daar heeft het lichaam heel veel aan! Het IIFYM-principe kan namelijk ook op een verkeerde manier gebruikt worden; het (alleen maar) eten van ongezonde producten, omdat het nog past binnen de macro’s. Hiermee houd je alleen maar je lichaam en jezelf voor de gek!

 

Conclusie

Dit principe is niet nieuw en bestaat al een tijdje. Het bijhouden van de voeding adviseren wij wel eens om het inzicht in jouw eigen voedingspatroon te vergroten. Maar het belangrijkste is de kwaliteit van de voeding en niet het tellen van calorieën. Het gaat erom dat je een voedingspatroon ontwikkelt dat bij je past. Tellen, rekenen en afwegen leidt zeker niet altijd tot een definitieve gedragsverandering. Wil je graag afvallen of heb je een ander doel voor ogen? Dan is begeleiding hierbij belangrijk. Een diëtist kan berekenen wat jouw behoeftes zijn en hiermee voorkomen dat er tekorten ontstaan. Daarnaast coacht een diëtist je in het verbeteren van de leefstijl, zodat gedragsverandering ontstaat en geen tijdelijke aanpassing. Wil je meer informatie? Neem gerust contact met ons op!

 

 

diëtiste