BBQ-time!

 

Wat is er lekkerder dan uitgebreid barbecueën tijdens een lange, warme zomeravond? Gezellig met familie of vrienden en met een lekker drankje, wat wil je nog meer… Maar BBQ en gezonde voeding en een gezond gewicht, kan dat wel samen? Dit is een vraag die we echt vaak krijgen op ons spreekuur. Vandaag vertellen we je hier meer over.

Barbecueën kan namelijk een prima vervanging zijn van de warme maaltijd, maar let er wel op dat het echt heel erg afhankelijk is van wat je allemaal op en naast de BBQ serveert. Hieronder hebben we de meest voorkomende ‘valkuilen’ beschreven, maar eerst volgen een paar tips rondom hygiëne.

 

 

Zo voorkom je dat je ziek wordt na een barbecue

  • Zorg dat het vlees goed gaar is (gaar eventueel het vlees al voor, door het te koken of in de magnetron te bereiden).

  • Voorkom kruisbesmetting. Gebruik 2 verschillende borden; 1 voor rauw vlees en 1 voor bereid vlees.

  • Bewaar het vlees of vis bij voorkeur zo lang mogelijk gekoeld (bij temperaturen boven de 10°C vermenigvuldigen bacteriën zich enorm snel).

 

 

Gezonde barbecue

Vaak eten mensen grote hoeveelheden vlees, stokbrood en smeersels/sausjes. Om een barbecue maaltijd volwaardig te laten zijn, is het gezond om ook groenten te serveren. Dit kan op verschillende manieren. Denk aan lekkere salades of groenten op de barbecue. Vaak is het verstandig om te beginnen met de groente. Daar leg je een goede basis mee, waardoor je vaak in verhouding minder vlees en stokbrood eet.

 

 

Groente op de BBQ

Groente en BBQ is een goede combinatie. Groenten zijn een frisse aanvulling op vlees en stokbrood. Groenten kunnen bereid worden op de BBQ of verwerkt worden in een salade. Courgette, aubergine, paprika, champignons en uien zijn zeer geschikt voor op de BBQ.

 

 

Salades

Salades zijn gezond, smaken goed en vormen een fris accent. Let wel op wat je toevoegt. Feta, andere kaassoorten, spekjes, avocado, noten, pitten, dressing en croutons maken je salade calorierijk. Een simpele salade is bij de barbecue vaak beter, denk aan sla met allerlei soorten rauwkost, zoals radijs, paprika, mais, tomaat, wortel en komkommer. Voor de variatie zijn zilveruitjes, olijven, augurkjes of mini maiskolfjes geschikt. Maak het liefst zelf een dressing op basis van yoghurt met verse kruiden of eventueel olijfolie met azijn en verse kruiden.

 

 

Vlees(vervanger)

Het hoofdbestanddeel van de barbecue is vaak vlees of vis, maar vegetarische vervangers zijn juist ook erg lekker op de barbecue! Denk aan een zelfgemaakte vegetarische burger, gepofte zoete aardappel, gegrild fruit, groente of kaas (haloumi). Onze tip: leg eens een bloemkool (in aluminiumfolie) op de barbecue, groene asperges of maiskolven doen het ook altijd goed! Veel vlees eten is natuurlijk niet gezond en zeker niet als het ook nog eens bewerkt vlees is (zoals worstjes, hamburgers en kant-en-klaar gemarineerde spiezen, spareribs of speklapjes). Als je voor vlees of vis kiest, is het beter (en lekkerder!) om zelf je vlees te marineren. Maak bijvoorbeeld een lekkere marinade van olie en kruiden en leg hierin stukjes zalm, garnalen, kipfilet, varkensvlees of rundvlees. Om te voorkomen dat de houten spiesjes verbranden, leg je ze eerst even in water. Wissel stukjes vis of vlees om met stukjes ui, champignon en paprika.

 

 

Sausjes

Bij de barbecue eten we graag een sausje. Veel sauzen zijn echter op basis van room of mayonaise, hierdoor bevatten ze veel vet en energie. Om toch een lekker sausje bij de barbecue te eten, raden we aan om deze zelf te maken. Vervang de mayonaise door bijvoorbeeld (Griekse) yoghurt of kwark. Hieronder vind je een lekker en simpel recept voor tzatziki.

 

Stokbrood

Meestal wordt bij de barbecue stokbrood gegeten en vaak in ruime hoeveelheden en besmeerd met kruidenboter. Om dit gezonder te maken kan je kiezen voor volkorenbrood met meer vezels. Kruidenboter kan je ook vervangen door bijvoorbeeld zelfgemaakte kruidenboter, tzatziki, hummus of guacamole. Wil je vaker barbecueën en gezonde keuzes maken? Sla het stokbrood dan over en neem wat meer groente en salade. Of neem eens een gepofte (zoete) aardappel in plaats van brood.

 

 

Recept 1: Groentenspiezen

Ingrediënten

  • 1 aubergine, in dobbelstenen 
  • 1 doosje champignons
  • 1 bakje cherry tomaatjes
  • 2 eetlepels olie 

 

Bereidingswijze

  1. Kook de blokjes aubergine 2 minuten in ruim kokend water en laat ze afkoelen.
  2. Rijg de blokjes aubergine, tomaatjes en champignon aan een spies.
  3. Bestrijk de spiesjes dun met olie.
  4. Breng op smaak met peper.
  5. Grill de spiezen in 5-8 minuten bruin en gaar.

 

 

Recept 2: Tzatziki

Ingrediënten 

  • 200 ml Griekse yoghurt 
  • 1 teen knoflook
  • 1 komkommer
  • 1 handje verse munt 

Bereidingswijze

  1. Halveer de komkommer in de lengte en verwijder de zaadlijsten.
  2. Rasp de komkommer grof en laat goed uitlekken. 
  3. Snijd ondertussen de munt en knoflook fijn.
  4. Meng alle ingrediënten in een kommetje en breng het op smaak met peper.

 

Fijne zomer!