Gewicht stabiliseren

 

Na een periode van afvallen is dan eindelijk het streefgewicht bereikt. Als je op deze voet verder gaat, zal dit gewicht verder dalen, wat niet de bedoeling is. Maar als je weer terug gaat naar het oude patroon, dan zal het gewicht juist weer toenemen. Ook dit is natuurlijk niet gewenst. In deze blog lees je alles over het stabiliseren van het gewicht.

 

Jojo-effect

Eindelijk, het streefgewicht bereikt. Maar nu? Vaak gaan mensen weer terug naar hun oude gewoonten. Stel, je hebt een koolhydraat beperkt dieet gevolgd en start van de één op andere dag weer met het eten van 2 boterhammen per maaltijd, 150 gram aardappelen bij de avondmaaltijd en 2 porties fruit tussendoor. De hoeveelheid koolhydraten neemt dan enorm toe. Het lichaam is dit een periode niet gewend geweest. Eigenlijk weet het lichaam op dit moment niet meer zo goed wat hij ermee aan moet en slaat het dan vaak op als reserve. Hierdoor kom je dus weer aan, soms zelfs meer dan dat je bent afgevallen. Mensen beginnen dan weer opnieuw, vallen af, maar komen weer aan. Dit noemen we het jojo-effect, waar helaas veel mensen mee te maken krijgen.

 

Wat kan ik doen?

Het beste is om de voeding stapje voor stapje uit te gaan breiden. Start met het toevoegen van één product. Dus denk aan een boterham extra, één aardappeltje extra of een stukje fruit extra. Als het gewicht hierbij circa 2 weken stabiel blijft, kan er nog iets worden toegevoegd. Zo voeg je elke 2 weken één product toe, totdat het gewicht weer omhoog lijkt te gaan. Op dat moment weet je dat je net een stapje te ver bent gegaan om het gewicht stabiel te houden en kun je terug gaan naar de vorige stap.

Stel dat je nu weer 2 boterhammen en 1 stuk fruit extra zou kunnen eten, zonder dat het gewicht toeneemt, dan kun je hierin natuurlijk ook variëren. Bijvoorbeeld door 4 crackers en 1 stuk fruit te nemen of door 2 boterhammen en 1 aardappeltje op een dag te gebruiken. Op dagen dat er gelegenheden zijn, waarbij je van te voren al weet dat er wat extra gegeten zal worden, kun je je deze dag weer zo veel mogelijk aan het eerdere dieetadvies houden, zodat de ruimte er is voor iets extra tijdens deze gelegenheid.

Het blijft echter wel belangrijk om het gewicht in de gaten te blijven houden, want er zijn meerdere factoren die van invloed zijn op het gewicht, denk aan beweging, stress, leeftijd, vochtbalans en stofwisseling. Het advies is om circa één keer per 1 tot 2 weken te wegen.

Het is dus belangrijk dat je werkt aan een verbetering van je leefstijl, in plaats van een (tijdelijk) dieet. Wil je begeleiding bij je duurzame gedragsverandering? Maak dan gerust een afspraak.

 

 

 

diëtiste

I.v.m. het coronavirus graag aandacht voor het volgende:

Veel consulten vinden weer plaats op locatie.
Een afspraak op locatie is alleen mogelijk als onderstaande voor u van toepassing is:

- U heeft geen last van neusverkoudheid, hoesten, benauwdheid of koorts (vanaf 38°C)?
- U heeft de afgelopen 24 uur geen klachten (COVID-19 symptomen) gehad?
- U heeft geen huisgenoten/gezinsleden met koorts en/of benauwdheidsklachten.
- Er is geen corona vastgesteld bij uzelf of een huisgenoot/gezinslid in de afgelopen 14 dagen.

Indien u i.v.m. bovenstaande niet op uw afspraak kunt verschijnen, zal het consult telefonisch plaatsvinden.