We kunnen het niet vaak genoeg benoemen, maar werken aan de gezondheid is zeker in deze tijd erg belangrijk! Jouw voedingspatroon is een onderdeel daarvan. De meeste mensen werken, leren of studeren grotendeels thuis. Aan de andere kant zijn er ook werknemers en scholieren die wel nog dagelijks naar werk op locatie of school gaan. Zij kunnen dagelijks in aanraking komen met de kantine om eten en drinken te kopen, maar hoe gezond zijn deze kantines eigenlijk?
De gezonde kantine
Kantines kunnen we op verschillende plekken vinden, zoals scholen, sportverenigingen, ziekenhuizen, verzorgingstehuizen en bedrijven. Het aanbod verschilt per locatie. De laatste jaren wordt er meer aandacht besteed aan het inrichten van een gezonde kantine, waarbij het maken van gezonde keuzes gemakkelijker is. De gezonde keuzes worden op een aantrekkelijke manier gepresenteerd, waardoor je als klant meer in de verleiding komt om te kiezen voor water, groente, fruit of een gezond broodje in plaats van frisdrank en een vette hap.
Net als in de supermarkt wordt er in kantines goed nagedacht over de looproute en wat er aangeboden wordt. Uit wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat er vaak gekozen wordt voor eten en drinken dat binnen handbereik ligt.
Wat zijn de voordelen?
Een gezonde kantine heeft gezondheidsvoordelen voor iedereen. De meeste mensen willen graag een gezonde leefstijl en gezond blijven. Regelmatig krijg ik te horen op het spreekuur dat mensen moeite hebben met het weerstaan van ongezonde verleidingen in de kantine. Zo wordt er makkelijker gekozen voor een broodje kroket of een frietje dan voor een salade. Achteraf hebben ze toch spijt van de keuze of zijn er überhaupt geen salades aanwezig en dat is zonde!
Met een gezonde kantine worden de gezonde keuzes aangemoedigd en de goede voornemens van mensen gesteund. Zeker als je dagelijks in aanraking komt met de kantine, dan is het fijn wanneer je niet elke keer in de verleiding wordt gebracht. Een gezonde kantine kan bijdragen aan een gezondere leefstijl. Van gezonde voeding kunnen de werknemers fit blijven of fitter worden, waar de werkgevers weer van kunnen profiteren door minder ziekteverzuim. Sporters en coaches kunnen beter presteren. Daarnaast willen veel zorginstellingen een gezond aanbod, omdat het goed aansluit bij hun doel en visie; mensen gezond maken en houden. Eigenlijk is het ook wel een beetje gek dat er bijvoorbeeld in ziekenhuizen ongezonde voeding wordt aangeboden in de kantine, toch?
Wat kan de diëtist betekenen?
De diëtist weet veel van gezonde voeding af en kan instellingen, bedrijven en scholen adviseren over een gezond aanbod. Wil je meer hierover weten? Neem gerust contact met ons op!