Feestjes en voeding

 

Elk jaar keert het weer terug, feestdagen, verjaardagen en leuke uitjes. Gelegenheden die vaak gepaard gaan met lekker eten en drinken. Als je extra op jouw voeding let, kan dit soms lastig zijn, omdat er veel verleidingen binnen handbereik zijn, of omdat het lastig is om nee te zeggen. Zeker als de gastvrouw/gastheer extra veel zorg en aandacht heeft besteed aan alle lekkere hapjes en drankjes. Hoe gaan we hier dan het beste mee om?

Als je naar een feestje toe gaat is het belangrijk om niet met een lege maag aan te komen. De kans op extra snoepen is dan erg groot. Eet bij voorkeur thuis iets kleins zoals een schaaltje yoghurt, een kom soep of een cracker met kaas. Ook kan het helpen om van tevoren met jezelf een afspraak te maken. Bijvoorbeeld of je kiest voor het gebakje of voor het glaasje wijn. Vaak zijn we geneigd om beide verleidingen te nemen, maar vooraf keuzes maken kan “de schade beperken”. Probeer ook niet te dicht bij alle hapjes te zitten, zodat je niet in verleiding komt om snel achter elkaar weer nieuwe hapjes te pakken. Daarnaast kan langzaam eten en drinken er ook voor zorgen dat je niet te snel weer grijpt naar extra hapjes op tafel.

Ook kun je ervoor kiezen om de BOB te zijn. Zo kunnen we alcoholische dranken afslaan met een goede reden! En als je dichtbij woont is het natuurlijk een prima idee om met de fiets of lopend te gaan. Zo worden de extra calorieën toch al een beetje verbrand.

Als je zelf een feestje geeft, dan heb je veel meer in de hand wat er wordt gegeten en gedronken. Probeer dan zo veel mogelijk hapjes en maaltijden te maken die binnen jouw eigen voedingsgewoonten vallen. Je zult ook zien dat de gezonde hapjes vaak het snelste op zullen zijn, want er zijn vaak veel meer mensen die op hun gewicht willen letten!
Haal ook zeker niet te veel in huis, want alles wat over blijft is zonde om weg te gooien en weer een extra verleiding om de dagen na het feestje toch weer extra te eten. Wel kunnen overgebleven hapjes meegegeven worden aan het bezoek, zodat ze de dag erna ook nog kunnen genieten van jouw hapjes.

De diëtist heeft vaak leuke tips en recepten voor jou om een verjaardag of feestdag dan toch gezellig te maken met gezonde hapjes!

 

 

diëtiste