Duurzaamheid. Wat betekent dat eigenlijk? Voor sommigen houdt dat in dat er rekening wordt gehouden met de natuur, het milieu of een eerlijke wereldhandel. De ander denkt aan het voorkomen van voedselverspilling of het dierenwelzijn. Al jaren wordt er aandacht besteed aan dit onderwerp vanuit de overheid, instanties en bedrijven. Als we het hebben over duurzaam voedsel dan is er vanuit de overheid een definitie vastgesteld: “Een productie en consumptie van voedsel met respect voor mens, dier en milieu”. Binnen deze definitie worden aspecten zoals dierenwelzijn, natuurbehoud, milieu en klimaat en eerlijke handel meegenomen. Hoe kunnen wij als mens hier aan bijdragen?
Voedselverspilling
Het verspillen van minder voedsel en duurzaam leven gaan hand in hand. Door minder voedsel weg te gooien, besparen we water, gas, elektriciteit en CO2-uitstoot. Volgens de Rijksoverheid verspillen we in Nederland steeds minder voedsel. In 2010 werd er per persoon nog 48 kilo weggegooid. In 2016 is dat teruggebracht naar 41 kilo. Brood en zuivel worden het meest onnodig weggegooid. Het is nog steeds een grote hoeveelheid en daardoor ook belastend voor het milieu. Door bewuster inkopen te doen, kunnen wij als consument voedselverspilling tegengaan. Dit betekent eigenlijk niet meer inkopen dan je nodig hebt. Het maken van weekmenu’s en boodschappenlijstjes kunnen daarbij helpen om impulsieve en daardoor extra aankopen te voorkomen.
Keurmerken en logo’s
Naast het letten op de hoeveelheden, kun je ook letten op het soort product om duurzamere keuzes te maken. In de schappen staan genoeg producten die duurzaam geproduceerd zijn. Deze kun je herkennen aan de logo’s of keurmerken. Hieronder volgt een aantal voorbeelden.
Milieu
Dierenwelzijn
Arbeidsomstandigheden
Duurzaam gekweekte topvis wint prijs
Volgens een artikel in VoedingNU is de Pure Pacific Yellowtail uitgeroepen tot Overall winnaar van de Horecava Innovation Award 2018 en in de categorie Food & Beverage. Dit is een duurzaam gekweekte topvis van Kingfish Zeeland B.V. en wordt gezien als een duurzaam alternatief voor overbeviste tonijnsoorten en zwaardvis. De vis wordt gekweekt in bassins met Oosterscheldewater, zonder gebruik van antibiotica. Er wordt gebruik gemaakt van groene energie, biologische voeding en er is geen sprake van genetische manipulatie.
Praktische tips voor duurzaam eten
• Bereid en eet niet meer dan nodig is. Maak een wekelijks plan voor de maaltijden en een boodschappenlijst voor de benodigde inkopen.
• Verspil geen voedsel. Overgebleven maaltijden kun je invriezen of de dag erna eten. Oud brood kun je bijvoorbeeld voeren aan de eenden bij jou in de buurt. Daar zullen ze met name in de wintertijd enorm blij mee zijn.
• Kies voor producten met een duurzaam keurmerk of logo. Kies bijvoorbeeld voor duurzame vissoorten (met het MSC keurmerk) om overbevissing te voorkomen.
• Eén à twee keer per week vegetarisch eten, draagt bij aan het milieu en dierenwelzijn. Voor het produceren van vlees is er sprake van een grote hoeveelheid waterverbruik en uitstoot van broeikasgassen. Kies in plaats van vlees voor bijvoorbeeld peulvruchten en noten.
• Kies zo veel mogelijk voor onbewerkte en verse producten, zoals vers fruit en groenten binnen het seizoen. Gebruik hiervoor de groente- en fruitkalender.
• Verpakte en bewerkte producten zijn over het algemeen meer belastend voor het milieu.






