Bewuste boodschappen

 

Bewust eten begint bij bewust boodschappen doen. Als je de juiste voedingsmiddelen in huis haalt, is het makkelijker om gezond te eten. Dit lijkt logisch, maar in de praktijk blijkt dit vaak anders te gaan. In een supermarkt is het aanbod aan voedingsmiddelen groot en divers. Iedere leverancier probeert er voor te zorgen dat zijn product het lekkerst is, onmisbaar is en er mooi uitziet. Vaak zie ik dat cliënten die winkelen met de instelling ‘ik beslis in de winkel wat ik koop’ thuiskomen met voedingsmiddelen die vullen maar niet voeden. Daarom deel ik hieronder wat tips die helpen om bewust te winkelen.

 

1. Niet met een lege maag winkelen

Als je trek hebt hebben reclames meer invloed en lijken veel producten nog aantrekkelijker. Buiten de benodigdheden voor de maaltijden neem je vaak iets extra’s mee, bijvoorbeeld voor op de terugweg of voor tijdens het koken. Vaak bevatten deze extraatjes veel calorieën en weinig gezonde voedingsstoffen.

 

2. Maak een boodschappenlijstje

Maak een boodschappenlijstje en vooral belangrijk, houd je eraan. En nog makkelijker; maak het lijstje op volgorde van hoe alles in de supermarkt ligt. Dan hoef je niet steeds langs de schappen met allerlei verleidingen. Maak je boodschappenlijst ook weer als je al hebt gegeten, want anders loop je het risico dat er meer lekkernijen op het lijstje terechtkomen die eigenlijk niet nodig en ongezond zijn. Als je je boodschappenlijstje thuis maakt, leg je al enigszins vast wat je gaat eten en heeft het “toeval” minder kans. Neem in de winkel een mandje voor de boodschappen en geen karretje, hierdoor koopje automatisch minder.

 

3. Bekijk etiketten

Op een product staan de voedingswaardes vermeld. Vergelijk producten op basis van calorieën, koolhydraten, vetten, vezels, zout en eiwitten en baseer hierop je keuze. Daarnaast is het goed om naar de ingrediëntenlijst te kijken. Deze informeert je over de grondstoffen die het product bevat. Het ingrediënt dat het meeste in een product zit, staat vooraan en het ingrediënt dat er het minst in zit achteraan. Benieuwd waar je allemaal op moet letten? Lees de voorgaande blog of bespreek het eens met je diëtist.

 

4. Neem geen grootverpakkingen

Grootverpakkingen zetten eerder aan tot overeten, dan kleine verpakkingen of producten die per stuk verpakt zijn. Kies voor kleine verpakkingen, hierdoor kun je de schade beperken als je een mindere dag hebt.

 

5. Koop eten dat je echt moet klaarmaken

Hoe minder kant-en-klaar producten je koopt, hoe langer je bezig bent met eten en hoe eerder je verzadigd bent. Letterlijk en figuurlijk. Vergelijk het maar met eten bij iemand anders of een restaurant waar je niets voor hebt hoeven doen. Dan is de trek vaak groter. Zelf maken vermindert die trek. Ook als je goed kunt koken. Bovendien kan je zelf bepalen wat je wilt eten en welke ingrediënten je daarbij wilt gebruiken. In kant-en-klaar maaltijden zitten altijd smaakversterkers, hulpstoffen en andere ingrediënten die veel calorieën, vetten, zout en/of suikers bevatten en die je zelf niet in je maaltijd zou verwerken.

 

6. Ga niet te vaak naar de winkel

Hoe vaker je boodschappen doet, hoe vaker je verleidingen moet weerstaan. Mensen die dagelijks boodschappen doen kopen vaak meer onnodige producten. Voorkom dit, dan bespaar je zowel in kosten als in calorieën!

 

7. Ga op de fiets of te voet

Zowel voor het milieu als voor de lijn is het beter om boodschappen te voet of op de fiets te doen. Dit is natuurlijk ook een manier om niet teveel mee te nemen. Als we het dan toch over duurzaamheid hebben; probeer rekening te houden met je aankopen. De productie van koek, snoep, snacks en alcohol is belastend voor het milieu, net als vlees en zuivel. Koop je die minder, dan zorgt dat voor minder CO2-uitstoot. Daarnaast kan je rekening houden met keurmerken op de verpakking. Geeft een extra goed gevoel!

 

 

diëtiste