Het refeeding sydroom

 

Het refeeding syndroom komt voor bij mensen die langdurig niet hebben gegeten en gedronken en een (te) snelle opstart maken met voeding. Denk hierbij aan patiënten met anorexia, patiënten die door ziekte een langere tijd niet hebben kunnen eten of mensen die langdurig streng vasten. Dit komt vaker voor bij mensen die in het ziekenhuis liggen en daar weer gevoed worden, dan in de thuissituatie.

 

Maar wat gebeurt er nou eigenlijk als je het refeeding syndroom hebt? Bij langdurig vasten of bij ondervoeding neemt de hoeveelheid celmassa af. In de cellen zijn o.a. kalium, fosfaat en magnesium opgeslagen. Deze reserves zullen daarom ook minder worden. Dit is vaak niet in het bloed te zien omdat de concentraties in het bloed redelijk gelijk blijven, waardoor het lijkt of er geen tekort is aan deze stoffen (elektrolyten).

Als er dan in korte tijd weer veel voedingsstoffen binnenkomen, gaan de elektrolyten (zoals fosfaat, magnesium en kalium) vanuit het bloed naar de cellen. Hoe meer we eten, hoe meer ervan naar de cellen gaat. Des te groter de kans bestaat dat er een tekort in het bloed ontstaat.

Deze tekorten kunnen gevaarlijk zijn. Er kunnen hartproblemen ontstaan, spierzwakte, longproblemen, misselijkheid, braken, uitdroging en nog veel meer lichamelijke problemen. Daarom is het belangrijk dat er goed gemonitord wordt als er een risico bestaat op refeeding.

 

Dit monitoren gebeurt door bloed te prikken. Als er sprake is van een daling van fosfaat, kalium of magnesium, moeten deze stoffen eerst aangevuld worden voordat er verder gegaan kan worden met voeding. Het is dan ook belangrijk dat de voeding rustig aan opgebouwd wordt, zodat het lichaam kan wennen en de kans op refeeding minder groot is. Dit monitoren gebeurt vaak in het ziekenhuis, maar kan ook thuis, mits er dagelijks bloed geprikt kan worden.

Ook is vitamine B1 erg belangrijk. Hier ontstaat al een tekort van na 1 week vasten of 1 week zeer slecht eten. Vitamine B1 is nodig voor de glucose (suiker) stofwisseling. Bij het herstarten van de voeding, zal er dan ook altijd vitamine B1 gesuppleerd moeten worden.

Gelukkig komt refeeding in de thuissituatie weinig voor en wordt er in het ziekenhuis op gelet. Mochten er toch vragen zijn, kun je deze altijd bij jouw huisarts of diëtist stellen.

 

Heb je andere vragen rondom voeding of ben jij of een naaste onbedoeld afgevallen? Dan is het altijd verstandig om de hulp van een diëtist in te schakelen.