Kinderen en voeding

 

Veel ouders worstelen met het probleem dat hun kind weinig groente lust en eet. Zeker kleine kinderen, die volop in ontwikkeling zijn, weigeren vaak groenten te eten. Maar hoe kan je er dan voor zorgen dat je kind wel groenten gaat eten?

 

Het begint al tijdens de zwangerschap en de borstvoeding. Kinderen leren dan al smaken kennen via de voeding van hun moeder (via de placenta en in de borstvoeding). Tijdens de zwangerschap en in het eerste levensjaar is deze ontwikkeling het grootst. Hoe meer smaken ze leren kennen, hoe groter de kans is dat zij dit op latere leeftijd ook lekker zullen vinden. Toch heeft bijna elk kind een fase dat ze voeding gaan weigeren. Deze fase ligt vaak tussen de leeftijd van 2,5 en 4 jaar. Dit heeft vaak te maken met neofobie. De angst voor nieuwe dingen. “Nee, dat lust ik niet..”, “Dat vind ik niet lekker..”, “Bah!” zullen vaak te horen zijn aan tafel.

 

Houd de sfeer aan tafel vooral gezellig en negeer dit negatieve gedrag. Ook aandacht geven aan negatief gedrag is aandacht en dat is wat kinderen graag willen. Beloon ze natuurlijk wel als ze het goed doen! Maak eventueel een beloningssysteem met stickers, bijvoorbeeld dat ze een klein cadeautje mogen uitzoeken als ze 10 keer groenten geproefd hebben. Als je kind de groente niet wil eten, compenseer dit dan vooral niet met andere dingen zoals een extra aardappel of vlees. Zo leert een kind wie er bepaalt wat er wordt gegeten.

 

Bied de groenten ook op verschillende manieren aan. Denk hierbij aan rauwkost als tussendoortje , zodat ze al wat groenten op hebben voor de avondmaaltijd. Denk verder aan gekookte, gestoomde of gebakken groenten. Ook pureren is handig, verwerk groenten bijvoorbeeld door een stamppotje of in een pastasaus zodat de groente zelf onherkenbaar is. Een andere leuke oplossing voor het eten van groenten is bloemkoolrijst. Als je kind wel rijst lust, vermeng dit de eerste keer met een klein beetje bloemkoolrijst en verander de samenstelling naar steeds meer bloemkoolrijst en steeds minder normale rijst, naarmate dit goed gaat. Dit kan op dezelfde manier met geprakte bloemkool (of andere groente) door geprakte aardappel.

 

Ook kan je samen met je kind boodschappen gaan doen. Loop samen door de winkel en laat het kind bepalen welke groenten hij/zij vandaag wil eten. Ook het helpen met koken vinden ze erg leuk. Zo zien ze wat er met de groenten gebeurt en eten ze de maaltijd vaak beter op.

Probeer vooral niet te veel groenten in één keer. Kies per week één soort groente uit waar je mee wilt gaan oefenen. Bied deze groente vaker aan. Het duurt soms wel 10 tot 12 keer voordat een kind een smaak leert waarderen of het echt lekker gaat vinden.

 

Succes!

 

 

(kinder)diëtiste