Wereld Voedseldag

Deze dag is door de FAO (Food and Agriculture Organization) van de Verenigde Naties in het leven geroepen.
Vandaag staat de voedselvoorziening in de schijnwerpers. Op dit moment ervaren wij, in de westerse wereld, veel overdaad aan voeding. Het is moeilijk kiezen in de supermarkt.
Er kan genoeg voeding geproduceerd worden voor de hele wereldbevolking, maar het probleem is dat deze voeding ongelijkmatig over de bevolking wordt verdeeld.

Voor het westen geldt dat wij zuiniger met de aarde kunnen omgaan door minder voeding weg te gooien.

Hieronder vind je een aantal tips om verspilling van voeding tegen te gaan. En… het is ook nog eens goed voor je portemonnee. Wat wil je nog meer?!

 

Tip 1

 

Van restjes groente en aardappelen kun je een lekkere soep maken.

 

Tip 2

 

Weeg je hoeveelheid macaroni, rijst, etc af. Heb je teveel gekookt? Weeg dit teveel af, zodat je weet wat je echt moet koken.  Zoek hier een passende kop of mok bij, zodat je niet telkens hoeft te wegen, maar in één keer de juiste hoeveelheid klaarmaakt.

 

Tip 3

 

Van sommige groente zijn we gewend alleen het witte gedeelte te eten. Denk bijvoorbeeld aan prei. Wat je overhoudt kan ook prima als groente gegeten worden. In de soep of in een wokschotel.

 

Tip 4

 

Laat groente niet te lang liggen. Verse groente geeft minder afval bij het schoonmaken dan groente dat al wat langer ligt.

 

Tip 5

 

Eet één dag per week vegetarisch. Als je dit doet, dan ben je heel voedingsbewust bezig!
Voor de productie van 1 kg vlees is gemiddeld circa 7 kg aan graan-, soja- en mais-veevoer nodig.  Als we allemaal één dag vegetarisch eten helpt dit enorm aan de goede verdeling van voeding. Als je vegetarisch eten gaat waarderen, dan kun je dit wellicht uitbreiden van één naar twee dagen.