Voeding bij COPD

 

Wat is COPD?

COPD is een ziekte van de longen. Het staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Bij deze ziekte zijn de longen en de longblaasjes beschadigd. Dit betekent dat ademhalen moeilijk wordt, waardoor ook de normale dagelijkse activiteiten steeds meer moeite kosten, zoals traplopen, boodschappen doen, sporten en koken.

COPD is een chronische ziekte, wat helaas betekent dat het niet te genezen is. Echter, dit betekent niet dat COPD niet te behandelen is. Met de juiste medicatie en goede voeding kan ervoor gezorgd worden dat de longcapaciteit zo optimaal mogelijk blijft, waardoor er zo lang mogelijk nog allerlei activiteiten verricht kunnen worden.

 

Voeding bij COPD

Voeding is dan ook een belangrijk medicijn als het gaat om COPD. Met name zijn eiwitten in de voeding van belang, omdat dit essentiële bouwstoffen zijn voor de spieren, zoals de longspieren. Dit kan de conditie en de weerstand zo optimaal mogelijk houden. Hierdoor kunnen ook klachten als vermoeidheid en kortademigheid worden verminderd. Eiwitten zijn zowel bij een te laag, gezond, als te hoog gewicht een essentiële voedingsstof voor het lichaam.

 

Ondergewicht en overgewicht

Ongewenst gewichtsverlies komt vaak voor bij COPD. Dit heeft te maken met de verhoogde energiebehoefte (het proces van ademhalen kost meer energie). Ook al wordt er normaal gegeten, vaak is dit niet voldoende. Tevens komt kortademigheid regelmatig voor, waardoor voldoende eten soms juist lastig kan zijn. Hierdoor dekt de voeding niet de energiebehoefte die er nodig is en gaat het lichaamsgewicht omlaag. Dit betreft vaak ook spiermassa, waardoor alle spieren aangetast worden, dus ook de ademhalingsspieren. Hierdoor gaat de longcapaciteit verder achteruit. Een vicieuze cirkel dus.

Ook komt overgewicht voor bij COPD-patiënten. Om gemakkelijker te kunnen ademhalen en beter te kunnen bewegen is het daarom belangrijk om af te vallen. Hierbij is wel van belang dat de spiermassa niet afneemt, omdat dit kan zorgen voor een verlaagde weerstand en afname van (long)spiermassa. Een goed en passend voedingsadvies is hierbij dan ook essentieel.

Naast het gewicht is beweging zeer belangrijk. Met de juiste beweging kunnen de eiwitten uit de voeding zo optimaal mogelijk worden opgenomen. Een samenspel van voeding en beweging is daarom van belang!

 

De rol van de diëtiste

Bij de diëtiste kunt u terecht voor een voedings- en beweegadvies om zo goed mogelijk met de COPD en de daarbij behorende klachten om te gaan. Ook kunnen zij een biameting bij u verrichten. Dit is een simpele en pijnloze meting die inzicht geeft in de spier- en vetmassa in uw lichaam. Met deze uitkomst kan het voedingsadvies nog optimaler worden opgesteld voor u. Ook indien er geen overgewicht of ondergewicht is, kan deze meting en een daarbij behorend advies zeer waardevol zijn.

 

 

diëtiste