Valentijns-

recept

Ingrediënten (8 personen):

 

  • 250 gram ongezouten roomboter
  • 250 gram pure chocolade
  • 5 eieren, gesplitst
  • 250 gram bruine basterdsuiker
  • 200 ml mascarpone
  • Vers fruit (bijv. frambozen en bosbessen zoals in dit recept, maar ook heerlijk met banaan!)
  • Takje munt
  • Poedersuiker
  • Versiersel (bijv. eetbare bloemen, nootjes, decoratiestift, snoeppareltjes, suikerhartjes, etc.)

 

Benodigdheden:

 

  • taartvorm met losse bodem (ca. 20 cm)
  • aluminiumfolie
  • bakpapier

 

Bereidingswijze:

 

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de taartvorm met bakpapier. Snijd de boter in stukken en breek de chocolade in stukken. Smelt de boter met chocolade au bain-marie (in een kom boven een pan kokend water). Roer af en toe door. Splits ondertussen de eieren en mix in een grote kom de eidooiers met 125 gram suiker tot het een lichte kleur krijgt en indikt. Klop in een andere kom de eiwitten stijf (het is belangrijk dat de kom en garde schoon/vetvrij zijn). Voeg geleidelijk 125 gram suiker toe (elke keer een lepel en dan een halve minuut kloppen voordat je de volgende lepel toevoegt). Het schuim moet stevig zijn.
Roer vervolgens het chocolademengsel door de eidooiers en daarna het eiwitschuim (eerst de helft toevoegen en daarna pas de andere helft). Schenk het beslag in de taartvorm en bak de taart in ca. 70 minuten gaar. Bedek de taart de laatste 15 minuten met aluminiumfolie (anders wordt de taart te donker). Controleert met een satéprikker of de taart gaar is. Laat de taart goed afkoelen en verdeel wat mascarpone over het midden van de taart. Versier de taart vervolgens met fruit en evt.blaadjes munt. Strooi er wat poedersuiker over en versier naar wens met bijv. met eetbare bloemen, decoratiestift, nootjes, snoeppareltjes, suikerhartjes, glittersuiker, etc.

 

Voedingswaarden per persoon:

energie: 622 kcal
vet: 44,6 gram
waarvan verzadigd: 27,7 gram
eiwit: 7,1 gram
koolhydraten: 46,6 gram
vezels: 2,4 gram