Gezonde leefstijl

 

Naast voeding zijn er nog andere leefstijlfactoren van belang voor je gezondheid. Denk hierbij aan de volgende factoren;
1. (meer) bewegen
2. (stoppen met) roken
3. (matig zijn met) alcoholgebruik
4. (gezond) voedingspatroon
5. (voldoende) ontspanning

Hieronder wordt per punt beschreven wat er wordt verstaan onder gezond gedrag.

 

Bewegen

Bewegen is belangrijk en meer bewegen is nog beter. Volwassenen moeten per week minimaal 150 minuten matig intensief bewegen. Voorbeelden van matig intensieve activiteiten zijn stevig wandelen en fietsen, traplopen en zwaardere huishoudelijke klussen. Daarnaast moet je volgens de richtlijn minimaal twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten doen, dit zijn bijvoorbeeld hardlopen of krachttraining. Aan ouderen wordt verder nog geadviseerd balansoefeningen te doen. Voor kinderen gelden weer andere adviezen. Kinderen moeten minimaal een uur matig intensief bewegen en drie keer per week spier- en botversterkende activiteiten verrichten. Een belangrijke toevoeging hieraan is het advies om niet te veel stil te zitten. Misschien heb je wel gehoord dat zitten het nieuwe roken is. Het is belangrijk om het zitten regelmatig af te wisselen met staan en lopen.

 

Roken

Ja, het advies rondom roken is natuurlijk duidelijk; doe het niet!

 

Alcohol

De richtlijnen op het gebied van alcohol zijn de laatste tijd aangescherpt, dit komt met name door het verhogen van het risico op kanker. Het advies is om geen alcohol te drinken en in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag.

 

Voeding

Onderstaande adviezen gelden met betrekking tot het voedingspatroon:

  • Het advies is om minimaal 250 gram groenten en 2 stuks fruit te eten.
  • Eet zo min mogelijk suiker en suikerbevattende producten en dranken.
  • Kies voor voldoende voedingsvezels. Kies voor volkoren producten, peulvruchten en dagelijks een handje ongezouten noten.
  • Eet vers en onbewerkt.
  • Eet drie volwaardige maaltijden per dag en zo min mogelijk tussendoortjes.
  • Drink voldoende (1,5-2 liter) water, koffie en thee (zonder suiker natuurlijk).
  • Vervang verzadigde en transvetten door onverzadigde vetten. Eet voldoende onverzadigde vetten zoals bijvoorbeeld olijfolie, vette vis, avocado, noten, zaden en pitten.
  • Eet meer plantaardig en minder dierlijk voedsel en verlaag met name het gebruik van rood vlees.
  • Neem dagelijks zuivel, waaronder melk, yoghurt of plantaardige vervangers.
  • Beperk het gebruik van zout en gezouten producten.
  • Voedingssupplementen zijn niet nodig. Met uitzondering van vitamine D voor bepaalde groepen (kinderen, zwangere vrouwen, vrouwen met een donkere huidskleur, ouderen) en vitamine B12 voor veganisten.
  • Zorg voor een gezond gewicht.

 

Ontspanning

Zorg voor voldoende rust en ontspanning en een gezonde slaaphygiëne. Over een paar weken zullen we over slaap een aparte blog delen! Voorkom stress en zorg ervoor dat je draaglast en draagkracht met elkaar in balans zijn.

 

Wil je meer en/of praktische adviezen of wil je gecoacht worden op het gebied van voeding en/of leefstijl? Kom gerust eens langs. We helpen je graag!

 

 

diëtiste