Gezonde en gevarieerde voeding

Het overgaan van borst- of flesvoeding naar vaste voeding voor je baby, een spannend moment! Wat bied je je kindje aan en hoe zorg je ervoor dat ze het lekker gaan vinden? Als moeder van jonge kinderen heb ik hier zelf ook vaak mee te maken.
Op de praktijk komen er regelmatig vragen van jonge moeders. Hoe ga ik om met de eerste hapjes? Mijn kind lust geen groenten en fruit, wat nu? Krijgt mijn kind wel voldoende binnen? Hierbij deel ik mijn tips en ervaringen.

 

De eerste hapjes…

 

Wat vliegt de tijd! Je zoon of dochter is alweer ruim vier maanden oud en je mag gaan starten met oefenhapjes. Meestal start je hiermee tussen de vier en zes maanden. Als je kind eraan toe is. Maar wat geef je dan?
Het is belangrijk om te starten met gladde structuren, zonder stukjes. Denk hierbij aan gepureerd fruit of gepureerde groenten. Starten met groenten is het beste. Kinderen wennen gemakkelijker aan de (zoete) smaken van fruit, dan aan de smaken van groenten. Pureren maar dus!
Al gauw zul je merken dat je voor een weeshuis gekookt hebt, terwijl je eigenlijk maar 1-4 lepeltjes nodig hebt. Wat doe je dan met de rest?
Tip; vul ijsblokjeshouders met de overige broccoli en vries deze in voor de volgende dagen. Het beste is om je kindje vier dagen achter elkaar dezelfde soort groenten of fruit aan te bieden, omdat het de smaken dan beter leert kennen en waarderen.

 

Gemiddeld moet je een nieuw ingrediënt tien keer aanbieden aan je kind, voordat het eraan gewend is.

 

Houd je fotocamera gereed! Er zullen veel gekke bekken getrokken gaan worden tijdens het eten van de eerste hapjes.

 

Maar dan, na de eerste hapjes?

 

Zodra je kind gewend is aan diverse smaken groenten en fruit, kun je langzaam aan uit gaan breiden met de voeding. Geef het bijvoorbeeld eens een stukje broodkorst om op te sabbelen. Groenten- en fruit kun je, in plaats van het te pureren, fijn prakken met een vork, zodat er weer een andere structuur ontstaat. Geef je kind ook zelf de lepel in de hand, zodat het kan ervaren hoe het is om de lepel naar de mond te brengen. Kliederboel gegarandeerd! Maar laat het vooral lekker zelf ontdekken. Hoe meer positieve ervaringen, hoe makkelijker je kind zal worden met eten.

 

Vanaf 6 maanden hebben kinderen echt aanvulling van groenten en fruit nodig. Tarwe/gluten kun je vanaf een maand of 8 geven.

 

Waarom lust mijn kindje ineens geen groenten meer!?

 

Bij veel ouders komt er, na ongeveer een jaar, de vraag waarom hun kindje ineens geen groenten of fruit meer lust. Kinderen leren tot één jaar tijd de meeste smaken kennen en kunnen zich na dit jaar soms gaan verzetten tegen deze smaken. Hierbij geldt, de aanhouder wint! Blijf de smaken en structuren aanbieden, zodat jouw kind het leert waarderen. Ook hierbij blijft de positieve benadering van belang. Een groot applaus bij elke hap kan wonderen doen. Je krijgt een grote lach terug en de volgende hap gaat razendsnel naar binnen, want dan komt er nog een applaus! Wordt vooral niet boos, dit werkt averechts.

Ook de voedingsmiddelen op verschillende manieren aanbieden kan helpen. Denk hierbij aan rauw of gekookt, groenten los op het bord aanbieden of mengen door de aardappelpuree. Zelf maak ik vaak kip- of gehaktburgers met groenten er doorheen, zoals broccoli, bloemkool of champignons. De “verstopburgers”, noemen we ze. Biedt daarnaast de groenten ook wel los aan op het bordje. En vooral belangrijk; geef zelf het goede voorbeeld, maak er een gezellig moment van en laat zien dat je van het eten geniet!

 

Eten ze dan wel genoeg?

 

Het is altijd lastig om te beoordelen of je kindje voldoende eet. Kinderen krijgen met name vaak te weinig ijzer, vetten en Vitamine D binnen en teveel suikers en zout. Vitamine D zit weinig in voeding (wel bijvoorbeeld in margarine en vette vis) en wordt daarom geadviseerd tot 4 jaar te geven. Ook raad ik aan om, in het kader van voldoende vetten, margarine te gebruiken op brood, in plaats van halvarine. Kijk uit met suikers, met name toegevoegde suikers. Een keer een koekje of wat lekkers kan geen kwaad, maar zorg ervoor dat je kindje voldoende trek overhoudt voor de hoofdmaaltijden. Voeg ook geen zout toe aan de maaltijden van je kind. Indien u wilt weten of de samenstelling van de voeding van uw kind goed is, kunt u altijd een afspraak maken bij één van onze diëtisten. Zij kan de voeding beoordelen en u persoonlijke tips geven voor het optimaliseren van de voeding van uw kindje.

Veel plezier met het geven van de eerste hapjes, het lachen om de gekke bekken en de ontdekkingsreis van uw kindje!

 

  Diëtiste