Emotie-eten

 

Voor veel mensen zijn het rare tijden. We zijn meer thuis, werken vaak vanuit huis en zien minder vrienden en familie. Een periode waarin sommige mensen zich alleen of eenzaam kunnen voelen en waarbij er soms emoties los komen. Iedereen uit deze emoties anders, maar wat we wel vaak terug horen tijdens de consulten is dat emoties er voor kunnen zorgen dat we meer gaan eten en met name meer gaan snoepen. Nu we thuis zitten, gebeurt dit nog sneller, omdat de keukenkastjes met al dat lekkers ineens wel heel dichtbij zijn…

 

Regelmaat

De volgende uitspraken hoor ik vaak in deze corona-tijd: “Ik snoep toch wel meer dan normaal.”, “Uit verveling ga ik toch vaker wat lekkers pakken.”, “Ik zit helemaal niet lekker in mijn vel, waardoor ik toch minder gezond eet en vaker voor gemak kies.”. Maar hoe zorg je er nou voor dat dit niet meer gebeurt?

Het belangrijkste is om regelmaat te behouden. Probeer de wekker te zetten en op tijd op te staan. Vaak geldt dat hoe langer we blijven liggen, hoe vermoeider we zijn. Start de dag met een gezond ontbijt. Als het ontbijt overgeslagen wordt, vraagt het lichaam vaak later op de dag om een compensatie, waardoor er sneller gesnoept wordt.

Daarnaast is belangrijk om in beweging te blijven. Maak bijvoorbeeld na het ontbijt een wandeling, ga een stuk fietsen of doe wat sport oefeningen thuis. Als dit vanwege werk nog niet in de ochtend lukt, kies dan een moment later op de dag.

 

Voorbereiding 

Om er voor te zorgen dat er minder verleidingen ontstaan, kan het helpen om je maaltijden te plannen en alvast voor te bereiden (op de ochtend van deze dag zelf, of de avond van te voren). Zo staan er gezonde maaltijden en tussendoortjes klaar, waardoor deze eerder worden gekozen. Bij emotie eten gaat het namelijk vaak om gemak. Het moet snel voor handen zijn en niet al te veel moeite kosten.

Probeer de maaltijden voor de hele week te plannen en hier de boodschappen op af te stemmen. Lees hiervoor eventueel onze voorgaande blog. Maak een boodschappenlijstje en probeer je hier ook aan te houden, zodat er weinig verleidingen in je boodschappenkarretje terecht komen. Ga daarom ook nooit met trek boodschappen doen. Hiermee voorkom je dat er te veel lekkernijen in huis komen.

Als je toch lekkers in huis hebt voor bijvoorbeeld andere gezinsleden of visite, vraag dan hulp om niet in de verleiding te komen. Zorg ervoor dat je partner of kinderen niet steeds chips of koek eten als ze naast je op de bank zitten. Leg verleidingen juist ver weg, in een kastje en buiten het zicht. Zet juist gezonde tussendoortjes op tafel, zoals snoepgroenten of fruit.

 

Afleiding

Zit je niet lekker in je vel en is de verleiding tot het pakken van wat lekkers extra groot? Probeer dan afleiding te zoeken. Ga aan de slag met een leuke hobby, maak een wandeling of bel een goede vriend(in).

Heb je toch toegegeven aan de verleiding? Wees mild naar jezelf, als je jezelf straft, versterk je juist het negatieve gedrag. Iets eten wat je eigenlijk niet had gewild, kan iedereen overkomen. Zie het als een leerpunt, maar denk vooral niet: “Ach, de dag is nu toch al verloren, nu kan dat tweede derde, vierde koekje er ook nog wel bij!”. Probeer de schade te beperken. 

En bedenk, iedereen zit nu in hetzelfde schuitje. Veel mensen hebben het moeilijk. Zie deze tijd wat betreft voeding ook als kans; juist nu er minder verjaardagen en etentjes zijn, liggen er ook minder verleidingen op de loer. Maak hier gebruik van om je doelen te behalen. Blijf vooral gezond! Ook zo houd je corona buiten de deur.

 

 

diëtiste