Hulp bij eetstoornissen
Mensen met een eetstoornis hebben een afwijkend voedingspatroon, dat voortkomt uit psychische motieven. De bekendste eetstoornissen zijn anorexia nervosa, boulimia nervosa en eetbuienstoornis. Mensen met anorexia nervosa hebben altijd het gevoel dat ze te dik zijn, ook als dit in werkelijkheid niet zo is. Om af te vallen gaan ze extreem weinig eten. Mensen met boulimia nervosa hebben last van hevige eetbuien. Om niet aan te komen, proberen ze op extreme manieren gewicht te verliezen. Denk hierbij aan hevig sporten, braken, vasten en het gebruik van laxeermiddelen. Mensen met een eetbuienstoornis hebben last van hevige eetbuien. Ze compenseren deze eetbuien echter niet met extreem lijnen. Veel mensen met een eetbuienstoornis hebben overgewicht.
De gevolgen van een eetstoornis
Een eetstoornis kan ernstige gevolgen hebben. Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk. De lichamelijke gevolgen varieëren van ondergewicht, haaruitval en het stoppen van de menstruatie tot overgewicht. De geestelijke gevolgen variëren van schaamte en weinig interesse in andere mensen & vrijetijdsbesteding tot een sociaal isolement.
Herken een eetstoornis
Mensen met een eetstoornis proberen hun eetstoornis vaak te verbergen en weigeren de hulp van anderen. Toch is het soms mogelijk om een eetstoornis bij een naaste te herkennen. Gedragingen die kunnen wijzen op een eetstoornis zijn:
- Vaak op de weegschaal staan
- Veel nadenken over eten
- Opletten en praten over eetgedrag van anderen
- Een schuldig gevoel na het eten
- Somberheid
- Onzekerheid
- Vermoeidheid
- Problemen met de stoelgang
- Slaapproblemen
- Veel behoefte aan controle
Begeleiding bij een eetstoornis
Indien er sprake is van een eetstoornis is het van groot belang om professionele hulp te zoeken. Dit wordt geboden door Diëtistenpraktijk de Voedietist. Wij luisteren naar de patiënt en proberen samen, stap voor stap, het eetpatroon aan te passen. Wij bieden persoonlijke en professionele begeleiding. Indien nodig, wordt er samengewerkt met andere hulpverleners. De begeleiding wordt vergoed vanuit de basisverzekering.