Voor deze blog werd ik geïnspireerd door de menukaart van Bagels & Beans, met daarop wel een heel bijzondere bagel; de “bug”! Bestel je een bug dan krijg je gedroogde krekels, meelwormen, sprinkhaan, avocado, zontomaatjes en roomkaas op een broodje. Durf jij dit broodje te proeven?
Het eten van insecten is een vrij nieuw fenomeen in Nederland, terwijl het in andere delen van de wereld als vrij normaal wordt beschouwd. In sommige Zuidoost-Aziatische landen is het zelfs een street food item. Krekels, meelwormen, schorpioenen en zelfs spinnen worden als snack gegeten. Sommigen gruwelen hiervan, maar naar verwachting kunnen we het ook in Nederlands steeds vaker voorbij zien komen. Supermarktketen de Jumbo heeft in 2016 (gevriesdroogde) insecten geïntroduceerd bij de consument.
Hoe gezond zijn insecten?
Ruim twee miljard mensen wereldwijd eten insecten. Veel volwassen insectensoorten zijn eetbaar, evenals de larven en poppen. Insecten worden om verschillende redenen gegeten. Ze zijn rijk aan eiwitten, net als vlees, vis, kip en ei. Daarnaast bevatten ze ook andere goede voedingsstoffen, zoals onverzadigd vet, vitamine B1, vitamine B12 en ijzer. Hierdoor kunnen ze prima dienen als aanvulling op een gezond en gevarieerd voedingspatroon en als vleesvervanger.
Duurzaamheid
Momenteel worden er al in Nederland insecten gekweekt. Het kweken en eten van insecten is veel duurzamer dan vlees. Bij het kweken van vlees is meer ruimte en water nodig, daarbij vindt er meer CO2-uitstoot plaats. Dit is belastend voor het milieu. Een ander voordeel is dat circa 90% van de insect gegeten kan worden. Van een koe of varken kan slechts 50% van het dier geconsumeerd worden.
Zijn er ook risico’s?
Uit een onderzoek van het EFSA (European Food Safety Authority) blijkt dat insecten ook chitine bevat, wat afkomstig is van de poten en het skelet. Een grote inname van deze stof kunnen klachten veroorzaken. Het NVWA (Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit) komt daardoor met het advies om niet meer dan 45 gram insecten per keer te eten. Verder kunnen insecten dragers zijn van bacteriën en ziektes. Mocht je allergisch zijn voor schelp- en schaaldieren of huisstofmijt, dan kun je in sommige gevallen ook allergisch zijn voor insecten en/of vervelende symptomen krijgen.
Hoe kun je ze eten?
Insecten kun je op verschillende manieren eten, behalve rauw. Het is belangrijk om ze goed te verhitten (minimaal 10 minuten), ook al zijn ze gevriesdroogd. Je kunt ze bijvoorbeeld frituren, koken, wokken of blancheren. Vervolgens toevoegen aan een salade of verwerken in een gerecht. Verwijder wel eerst de poten en vleugels, die kunnen namelijk vastzitten in de darmen en voor verstopping zorgen. Ben je geen avontuurlijke eter? Tegenwoordig is er ook insectenmeel verkrijgbaar, wat er minder eng uitziet en waar je zelf iets lekkers mee kunt maken.
Insecten eten is helemaal niet nieuw
Wanneer we kijken naar wat er al op de markt verkrijgbaar is aan producten, worden er eigenlijk al jaren insecten in ons eten verwerkt. Misschien klinkt het E-nummer E120 wel bekend in de oren. Dit is de rode kleurstof, karmijnzuur, wat in onder andere de bekende roze koek is verwerkt. Karmijnzuur is afkomstig van schildluizen. Dus zo gek is het misschien niet?
diëtiste
Bronnen:
NVWA
Voedingscentrum
EFSA