Voedingstips

 

Het advies is om 250 gram groenten per dag te eten. Echter, het lukt vaak niet om deze hoeveelheden te gebruiken. We eten gemiddeld namelijk 131 gram groenten per dag. Volwassenen zo’n 145 gram en kinderen maar 79 gram. 83% van de groenten eten we bij de avondmaaltijd en 11% bij de lunch. De rest van de groenten eten we tussendoor en soms bij het ontbijt.

Groenten eten is goed voor onze gezondheid. Wel is het belangrijk om te variëren, omdat elke groenten andere voedingsstoffen bevat en er geen enkele groenten is die alle voedingsstoffen bevat. Daarnaast bevat groenten weinig calorieën en veel vezels. Ook bevat het veel vitaminen en mineralen zoals vitamine C, vitamine A, kalium, ijzer en foliumzuur. Door deze vezels zorgt het er ook voor dat we goed gevuld raken van een maaltijd, zeker omdat er veel van gegeten kan worden.

Bij het voldoende eten van groenten hebben we een lager risico op hart en vaatziekten en beroertes. Ook is de kans op het ontwikkelen van darmkanker kleiner. Als laatste blijkt dat het eten van groene bladgroenten gepaard te gaan met een lager risico van het ontwikkelen van diabetes type 2 en longkanker.

Vaak denken we dat 250 gram groenten per dag erg veel is. Als dit op een leuke en creatieve manier in de dagelijkse voeding wordt verwerkt wordt het eten van groenten een stuk makkelijker en lekkerder.

Verwerk bijvoorbeeld groenten in het ontbijt door een rijk gevulde omelet te maken met verschillende soorten groenten. Ook kan er een smoothie gemaakt worden van diverse soorten groenten, fruit en eventueel zuivel.

Bij de lunch kan er in plaats van brood gekozen worden voor een rijk gevulde salade met diverse soorten groenten en een eiwitbron, zoals vlees, vis kaas, ei of noten. Ook is soep een goede optie, waar veel groenten in verwerkt kan worden.

Eet daarnaast vaker groenten tussendoor. Maak bijvoorbeeld een schaal met verschillende soorten rauwkost en hierbij een lekkere dip zoals tzaziki of hummus. De soep, zoals net genoemd, kan natuurlijk ook zonder eiwitbron, prima als tussendoortje worden gegeten.

Zo is het dus toch mogelijk om voldoende groenten te eten, zonder dat er grote hoeveelheden enkel bij de warme maaltijd gegeten moeten worden om aan de aanbevolen 250 gram te komen.

 

Eet smakelijk!