Milieubewust eten

 

Tegenwoordig worden we overladen met nieuwsberichten over het klimaat en milieu. Het leeft momenteel enorm in Nederland. Ook op het gebied van voeding zijn staan deze onderwerpen hoog in de belangstelling. Steeds meer mensen zijn bezig met duurzaamheid. We kiezen biologische producten of eten vaker vegetarisch of zelfs veganistisch. Dit komt omdat de voedingsindustrie een groot aandeel heeft als het gaat om milieuvervuiling.

 

Hoe kunnen we het beste milieubewust eten?

Hieronder volgen enkele tips:

  • Eet meer lokale producten: door meer lokale voeding te kiezen, zorgen we voor minder vervoerskosten en daardoor ook minder luchtverontreiniging.
  • Kies eens vaker voor een dagje zonder vlees: de productie van vlees en het transport ervan zorgen voor heel veel verontreiniging van het milieu.
  • Eet meer groente en fruit uit het seizoen: het telen hiervan kost veel minder energie dan groente en fruit dat buiten het seizoen moet worden geteeld. Denk hierbij aan alle broeikasgassen die uitgestoten worden bij het telen in kassen en de vervoerskosten van producten uit andere landen.
  • Voor mensen met een tuin: verbouw zelf wat groenten en fruit. Dit is erg leuk om te doen en het is veel puurder dan bewerkte soorten uit de winkel. Ook heeft het vaak veel meer smaak.
  • Kies vaker voor biologische producten: deze producten zijn niet altijd 100% milieuvriendelijk, maar wel milieuvriendelijker dan niet-biologische producten omdat vaak meerdere processen die betrokken zijn bij het productieproces milieuvriendelijker zijn dan bij de niet-biologische producten.

 

 

Vega(n) eten

Als we deze tips samenvatten, dan is vaker een dagje vegetarisch of zelfs veganistisch eten goed voor het milieu en vaak ook nog eens gunstig voor de eigen portemonnee.

Overweeg je (vaker) vegetarisch of veganistisch te gaan eten? Maak gerust een afspraak voor voedingsadvies bij een plantaardig voedingspatroon. Het is van groot belang dat je goede vervangers kiest en zorgt voor een volwaardig voedingspatroon.

Voor wat inspiratie om vegetarisch te eten, volgt hierbij nog een lekker winters, lokaal recept.

 

Recept: Spruitjes met vegetarisch gehakt

Ingrediënten

Voor 2 personen
• 1 flinke ui
• 2 tenen knoflook
• 500 g spruitjes
• 2 zoete aardappels of normale aardappels
• ½ pompoen
• 250 g vegetarisch gehakt
• 1-2 appels
• Zout en peper

 

Bereidingswijze:

  1. Maak de spruitjes schoon en kook deze kort totdat ze beetgaar zijn.
  2. Verhit een lepel olijfolie in een koekenpan.
  3. Versnipper de ui en pers de knoflook en wok deze circa 2 minuten.
  4. Voeg de spruitjes toe aan het mengsel.
  5. Schil de aardappel en pompoen en snijd deze in hele kleine blokjes en voeg toe aan de spruitjes (voor een betere en snellere garing kan er voor gekozen worden ook deze even voor te koken). Verwarm ongeveer 10 minuten.
  6. Voeg het vegetarische gehakt toe en wok het geheel nog ca. 5 minuten.
  7. Snijd de appel in kleine blokjes (desgewenst met schil) en laat ook deze nog 5 minuten mee garen.
  8. Breng het geheel op smaak met zout en peper.

Tip: Voor snellere garing kan er ca. 100 ml water worden toegevoegd tegelijk met de aardappel.

 

 

diëtiste

I.v.m. het coronavirus graag aandacht voor het volgende:

Veel consulten vinden weer plaats op locatie.
Een afspraak op locatie is alleen mogelijk als onderstaande voor u van toepassing is:

- U heeft geen last van neusverkoudheid, hoesten, benauwdheid of koorts (vanaf 38°C)?
- U heeft de afgelopen 24 uur geen klachten (COVID-19 symptomen) gehad?
- U heeft geen huisgenoten/gezinsleden met koorts en/of benauwdheidsklachten.
- Er is geen corona vastgesteld bij uzelf of een huisgenoot/gezinslid in de afgelopen 14 dagen.

Indien u i.v.m. bovenstaande niet op uw afspraak kunt verschijnen, zal het consult telefonisch plaatsvinden.