Moeilijke eters

 

Opvoeding is niet altijd makkelijk. Er zijn veel aspecten waar je als ouder aan moet denken en rekening mee moet houden. Toch willen we altijd het beste voor ons kind en proberen we ze dan ook een gezond voedingspatroon aan te leren. Echter, dit blijkt soms lastig te zijn. In deze blog een aantal tips voor de moeilijke eters.

 

Smaakontwikkeling begint al tijdens de zwangerschap. Als de moeder bijvoorbeeld vaak bloemkool, vis of appel heeft gegeten tijdens de zwangerschap, heeft de baby deze smaken al leren kennen. De smaken komen via de placenta bij de baby. Ook komen de smaken via borstvoeding bij de baby terecht, waardoor de smaakontwikkeling nog verder doorgaat. Dit is helaas niet het geval als er flesvoeding gegeven wordt. Kinderen leren de meeste smaken kennen en met name ook waarderen in hun eerste levensjaar. Het is daarom belangrijk in deze periode vele (nieuwe) smaken aan te bieden. Na het eerste jaar gaat deze ontwikkeling natuurlijk nog steeds door, alleen kan een kind dan wat meer weerstand gaan bieden op nieuwe smaken.

 

Als een kind iets niet lekker vindt, is het belangrijk om niet direct toe te geven. Bied dit voedingsmiddel gerust nog vaker aan, omdat kinderen soms wel 10 keer iets moeten proeven voordat ze het lekker vinden. Ook kan het aangeboden worden op verschillende manieren. Denk hierbij aan gekookte wortel, wortel verwerkt in een pastasaus, wortelpuree, wortelfrietjes of wortelsap. Ook kan een voedingsmiddel worden “verstopt” in een gerecht. Denk hierbij aan nuggets maken van broccoli, broccoli door de aardappelpuree, groente spread op brood gebruiken of groenten pureren en verwerken door een soep of saus.

 

Daarnaast is het erg belangrijk om een gezellige sfeer te behouden aan tafel en niet boos te worden als een kind iets niet lust. Dit werkt vaak averechts. Betrek het kind bij het boodschappen doen en het koken. Houd het ook aan tafel gezellig en maak er desnoods een soort spelletje van. Zeg bijvoorbeeld dat je een stukje groenten van je kind gaat pakken en dat hij/zij het écht niet op mag eten, draai je dan even om om zelf iets van je eigen bord te eten. Op deze manier is de kans groot dat hij/zij dan juist wel het stukje groenten in zijn/haar mond doet. Reageer dan vooral lekker gek terug. Dit werkt voor veel kleine kinderen heel erg goed!

 

Eet smakelijk!

 

 

diëtiste