Babyhapjes

 

Eindelijk is het zover. Na 4-6 maanden na de geboorte mogen er ook echt hapjes gegeven worden. Een hele leuke fase voor de ouders en het kindje omdat er genoeg gekke bekken voorbij zullen komen. Toch is het voor veel ouders ook lastig om te bedenken wat er het beste kan worden gegeven aan de baby.

 

Vanwege de smaakontwikkeling is het goed om te beginnen met groenten hapjes, omdat de zoete smaak van fruit vaak gemakkelijker geaccepteerd zal worden. De eerste keren zullen dit enkel een paar hapjes zijn, maar al snel worden dit grotere hoeveelheden. Omdat het vaak lastig in te schatten is hoeveel er gegeten zal worden, is het handig om wat groenten- en fruithapjes voor te bereiden en deze in ijsblokjeshouders in de vriezer te bewaren. Zo zijn er altijd kleine porties beschikbaar.

 

Vanaf 4 tot 6 maanden is het met name oefenen met de hapjes en de smaken. Probeer niet te veel smaken in korte tijd, maar probeer bijvoorbeeld 2 tot 3 smaken per 2 weken uit, om het kindje er goed aan te laten wennen.

 

Vanaf 6 maanden hebben ze de extra voeding, naast borst- of flesvoeding ook echt nodig. Er kunnen vanaf dat moment ook andere soorten voedingsmiddelen gegeven worden, zoals brood(korstjes) met zacht beleg, aardappel, gepureerde vis of vlees, boter, pindakaas, etc. Enkel rauwe soorten vlees, honing en normale melk mogen nog niet gegeven worden. Dit mag pas vanaf 1 jaar.

 

Mix bij voorkeur de smaken nog niet door elkaar, maar leer het kindje echt wennen aan de pure smaken. Na een paar maanden geoefend te hebben, mag er natuurlijk wel meer gemixt worden.

Leuke smaakcombinaties zijn bijvoorbeeld perzik of aardbeien, gepureerd met een beetje basilicum, pastinaak-wortelpuree, quinoa met gepureerde kip en gemalen groenten, een “kindersmoothie” met banaan, avocado en cacaopoeder of een eiermuffin.

Voor deze muffin kluts je een ei en vermeng je hier hele fijne (of gepureerde) groenten en kruiden door. Kies zelf welke groenten je er voor wilt gebruiken. Alles is mogelijk. Bak de muffin 20-25 minuten in de oven op 180 graden.

 

Eet smakelijk!

 

 

diëtiste