Ondervoeding en ondergewicht

 

Veel mensen denken dat wij als diëtist alleen mensen begeleiden met afvallen. Niets is minder waar, want we zien juist ook heel wat mensen op het spreekuur die willen aankomen.

 

Wat is ondervoeding?

Ondervoeding ontstaat wanneer iemand gedurende een langere tijd minder energie en voedingsstoffen binnen krijgt dan nodig is om goed te kunnen functioneren en gezond te blijven. Ondervoeding kan ook ontstaan als je onvoldoende voeding tot je neemt en/of meer energie en voedingsstoffen verbruikt. Kwetsbare ouderen, chronisch zieken, mensen met kanker, mensen die een grotere operatie ondergaan of bijvoorbeeld mensen met een (ernstig) trauma hebben hier risico op.

Ondervoeding kan worden veroorzaakt door gebrek aan eetlust of door een ziekte of behandeling die veel energie kost. Een andere reden kan zijn dat iemand door bijvoorbeeld eenzaamheid, depressiviteit, angst, verdriet of spanningen onvoldoende energie heeft om boodschappen te doen of te koken of geen trek heeft. Verslaving, dementie, of moeilijkheden met slikken, kauwen of vertering kunnen ook oorzaken zijn.

 

Risico’s

Ondervoeding kan risico’s voor de gezondheid met zich meebrengen. De conditie kan achteruitgaan en je kunt je sneller lusteloos en moe voelen.

 

Wanneer is er sprake van ondergewicht en ondervoeding?

De diëtist kan beoordelen of er sprake is van ondervoeding. Ook mensen met een gezond gewicht of met overgewicht kunnen ondervoed zijn. Het is belangrijk om zo snel mogelijk contact te zoeken en verder gewichtsverlies en de gevolgen ervan te voorkomen.

 

Voldoende en vaak eten

Als je wilt aankomen is gezond eten belangrijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Het is zeker belangrijk om voldoende eiwit, vitamines en mineralen te gebruiken. Daarnaast is het van belang om op een gezonde manier aan te komen. Een ‘slagroomkuur’ is dus af te raden.

Om het gewicht te verhogen, is het meestal nodig om vaker tussen de maaltijden door te eten. Regelmaat aanbrengen in het eetpatroon en de tijd te nemen om rustig te eten kan daarbij helpen. Gebruik drie hoofdmaaltijden, drie tot vier eetmomenten tussendoor en bijvoorbeeld nog een extraatje voor het slapen gaan.

Op gewicht komen is een kwestie van geduld hebben. Eén kilo aankomen in drie tot vier weken is al goed resultaat!

Wil je tips om je eetlust te bevorderen of adviezen om je voeding energierijker te maken? Advies over hoe je kunt omgaan met klachten als vermoeidheid, moeilijk slikken of een verminderde eetlust. Of bijvoorbeeld voor adviezen rondom bijvoeding? Neem dan gerust contact op. We helpen je graag!

 

 

diëtiste