Veel mensen denken dat een diëtist advies geeft aan mensen die willen afvallen. In deze blog nemen we je mee en geven we je een kijkje in een werkdag van onze diëtiste Hanna. Veel plezier!
“De dag begint met een huisbezoek bij een 82-jarige mevrouw. Het is de tweede afspraak bij deze mevrouw. Ik ben ingeschakeld, omdat ze in korte tijd veel gewicht is verloren. Ze voldoet aan de criteria van ondervoeding. Tijdens het eerste gesprek 2 weken geleden hebben we allerlei gegevens doorgenomen over haar sociale en medische gegevens en we hebben haar huidige eetpatroon doorgenomen. We hebben haar gewicht bepaald, haar lengte en BMI. Daarnaast meten we met een speciaal apparaat (bio-impedantiemeter) haar spiermassa, vetmassa en vetvrijemassa. Ook gebruiken we een handknijpkrachtmeter om een inschatting te maken van haar spierkracht. Tot slot hebben we natuurlijk mogelijkheden besproken om haar gewicht en haar voedingstoestand te verbeteren. Mevrouw vertelt dat ze meer tussendoortjes is gaan eten, dat ze volle kwark heeft genomen in plaats van magere en dat ze meer boter en beleg op haar brood smeert. Ter ondersteuning heeft mevrouw ook 1 flesje drinkvoeding gekregen. In dit flesje zitten 300 calorieën en 20 gram eiwit. Mevrouw geeft aan dat ze zich al wat beter voelt. Op de weegschaal zien we dat ze 0,8 kg is aangekomen, een mooi resultaat! Na het maken van de nieuwe afspraak vertrek ik richting de praktijklocatie.
De rest van mijn agenda bestaat uit 3 intakes en 5 vervolgcliënten. Daarnaast heb ik nog een overleg met een huisarts, een afspraak met een wijkverpleegkundige en een Webinar over sondevoeding. Verder nog wat belletjes en mailtjes tussendoor.
De eerste intake is een meneer met Diabetes (suikerziekte). Na het verzamelen van allerlei belangrijke gegevens (waaronder zijn medicatie, bloedsuikerwaarden en voedingspatroon) bespreken we de invloed van voeding en leefstijl op zijn Diabetes. We stellen samen een plan op met als doel het verbeteren van zijn gewicht en zijn bloedsuikerwaarden. Het advies komt neer op een beperking van zijn koolhydraten in combinatie met het starten met 4 keer per week wandelen.
De tweede intake komt in verband met darmklachten. Ze heeft het prikkelbare darm syndroom (PDS) en heeft al alles geprobeerd. Ze is naar mijn spreekuur verwezen door de maag-darm-leverarts. We bespreken haar klachten en voeding en komen tot de conclusie dat ze wat rustiger zou kunnen eten en meer moet gaan drinken. Ook haar vezelinname is onvoldoende. Ik geef adviezen en voorbeelden en we spreken af dat ze dit een aantal weken gaat toepassen en dat als dit niet voldoende helpt we starten met een specifiek dieet (het FODMaP-dieet).
De derde intake is ook erg interessant, een jonge dame van 20 jaar met coeliakie en een verleden met eetstoornissen. Ze heeft haar glutenvrije dieet goed onder controle, maar wil meer weten over voeding en (top)sport. Ze zit dicht tegen een professionele tenniscarrière aan, maar merkt dat ze tijdens lange wedstrijden tekort komt. Daarnaast zou ze ook graag wel wat spiermassa en kracht willen winnen. Uit de anamnese blijkt ook duidelijk dat ze niet voldoende voedingsstoffen en met name eiwitten binnenkrijgt. We hebben gepraat over haar gedachten en angsten rondom eten. Ondanks dat ze haar eetproblemen goed onder controle heeft, eet ze vaak toch nog te beperkt uit angst om te dik te worden. Na geruststelling en uitleg over voeding, bouwstoffen, sport en herstel maken we een plan van aanpak.
De eerste vervolgcliënt is een mevrouw met PCOS (polycysteus ovarium syndroom) die graag wil afvallen in verband met een kinderwens. Ze komt al een tijdje en is met behulp van een voedingspatroon die wat lager zit in koolhydraten al 8 kg afgevallen. Hoe leuk dat mevrouw vandaag met het goede nieuws komt dat ze zwanger is! We bespreken dan vandaag ook wat belangrijk is om te veranderen in haar huidige voeding nu ze zwanger is.
Het tweede vervolgconsult is een jongen van 7, een moeilijke eter. Hij vertelt trots over 3 nieuwe groenten die hij heeft geproefd. Hij houdt een proeflijst bij met plaatjes van allerlei soorten groente en fruit. De opdracht is om op te schrijven hoe de groente en fruitsoorten heten en hoe ze smaken. Daarnaast mocht hij bolletjes inkleuren voor de mate waarin hij ze lekker vond.
De derde vervolgcliënt is een mevrouw van 29 jaar die bezig is het met FODMaP-dieet in verband met darmklachten. Mevrouw vertelt dat haar klachten flink zijn verminderd sinds de start van het dieet. Ze heeft minder buikkrampen en haar stoelgang is ook beter. Tijdens het consult bespreken we het vervolgtraject. Morgen start ze met de herintroductiefase van het dieet. Dit houdt in dat ze alle voedingsmiddelen die tijdelijk ‘verboden’ waren weer volgens een schema gaat testen, om te kijken waar ze wel en niet goed op reageert.
De vierde vervolgcliënt is een meneer die moeilijk herstelt na zijn COVID-infectie. Meneer komt ook bij de fysiotherapeut en bij de ergotherapeut. Vandaag bespreken we vooral het belang van voeding voor zijn herstel en hoe hij zijn voeding en trainingen het beste op elkaar kan afstemmen.
De laatste cliënt komt in verband met een te hoog cholesterol en een hoge bloeddruk. Hij heeft mooie veranderingen doorgevoerd in zijn eetpatroon. Hij gebruikt meer gezonde vetten en is minder zout gaan gebruiken. Vandaag bespreken we de invloed van stress, slaap en beweging. Naast voeding zijn andere leefstijlfactoren natuurlijk ook essentieel.
Als laatste klus voor vandaag moet ik nog wat machtigingen voor drinkvoeding verlengen en een setje probiotica aanvragen voor een cliënt. Dan zit mijn dag er op en ga ik lekker en gezond koken en daarna heerlijk sporten, want… Practice what you preach!”