Tijd voor salades

 

Salades zijn gezond, gemakkelijk, fris, snel en je kan er eindeloos mee variëren. Een salade kan gegeten worden als lunch- of maaltijdsalade of is lekker als bijgerecht bij een stukje vlees of vis. Hieronder leggen we uit waar een salade uit kan bestaan en geven we voorbeelden van ingrediënten voor lekkere salades. Voor een koolhydraatarme variant je de zetmeelbron (nummer 5) het beste weglaten. Als de salade een bijgerecht is, dan kan je beter onderdeel 4 en 5 weglaten.

 

Een salade kan bestaan uit…..

 

1. De basis:

IJsbergsla, kropsla, rucola, veldsla, spinazie, andijvie of gemengde sla.

 

2. Rauwkost:

Witlof, komkommer, tomaat, paprika, wortel, ui (rode ui, bosui, lente ui, sjalot, zilverui), bleekselderij, taugé, mais, mini maiskolfjes, (rode) kool, augurk.

 

3. Overige groente:

Gegrilde paprika, gegrilde courgette, rode biet, gekookte broccoliroosjes, sperziebonen, peultjes, haricots verts, pompoen, asperges, venkel, (edamame) boontjes.

 

4. Eiwitbron:

  • Vis; zalm (rauw, gebakken, gerookt, uit blik), tonijn (rauw, gebakken, uit blik), forel, garnalen, sardientjes, ansjovis, surimi, rivierkreeftjes.
  • Gevogelte; gegrilde kip, gerookte kipfilet, gebakken kalkoenfilet, eendenborst, pulled chicken.
  • Vlees; gebakken spekjes, carpaccio, hamblokjes, rosbief, biefstukreepjes, rauwe ham.
  • Kaas; geitenkaas, feta, mozzarella, brie, camembert, Parmezaanse kaas, kaasblokjes (jong/oud), hüttenkäse, blauwe kaas.
  • Vleesvervangers; vegetarische kipstukjes, tofu, tempé, falafel.
  • Eieren; gekookt ei, omeletreepjes, roerei, gepocheerd ei.
  • Noten; walnoten, amandelen, hazelnoten, paranoten, macadamianoten, cashewnoten.

 

5. Zetmeelbron:

Gekookte aardappelblokjes, (zilvervlies)rijst, (volkoren)pasta, quinoa, couscous, bulgur, boekweit, noedels, sushirijst, zoete aardappel, peulvruchten (linzen, kikkererwten, bonen).

 

6. Kruiden:

Zoals dille (lekker bij vis), basilicum, bieslook, koriander, munt of peterselie.

 

7. Overige ingrediënten:

Olijven, kappertjes, zongedroogde tomaten, artisjokken, gember, zeewier (wakame), rode peper, jalapeño peper.

 

8. Toppings:

Pijnboompitten, pompoenpitten, zonnebloempitten, sesamzaadjes, gebakken uitjes, dadels, vijgen, rozijnen of ander gedroogd fruit, stukjes fruit (zoals druiven, appel, mango, aardbeien, peer, perzik), avocado, eetbare bloemen, croutons.

 

9. Dressing:

Bijvoorbeeld van olie (bijvoorbeeld olijf, walnoten of sesamolie), azijn (bijvoorbeeld balsamico, rode wijn of frambozenazijn) en kruiden en/of mosterd, of (Griekse) yoghurt met kruiden en specerijen of knoflook.

 

Inspiratie nodig voor goede combinaties? Bekijk dan onze recepten op Instagram.

 

Eet smakelijk!

 

 

diëtiste