Eten volgens het seizoen

 

In Nederland hebben we een royaal aanbod van eten. Het hele jaar door kunnen we vrijwel alle soorten groente en fruit verkrijgen; pompoen in de lente, boerenkool in de zomer, ananas in de herfst en aardbeien in de winter. Dit terwijl veel van die groente- en fruitsoorten niet het hele jaar door geoogst kunnen worden in ons kikkerlandje. Sommige gewassen groeien überhaupt niet in Nederland. Daarom worden veel gewassen uit andere landen (in Europa of zelfs vanuit andere continenten) geïmporteerd, om ons het hele jaar door een uitgebreid aanbod te kunnen bieden. Dit is zo gegroeid vanuit de vraag van de Nederlandse consument, in combinatie met besluitvorming vanuit grote bedrijven. Uiteraard is een gevarieerd aanbod prettig, maar vanuit sociaal-, milieu- en gezondheidsoogpunt is het goed om vaker voor eten uit de regio te kiezen en volgens het seizoen te eten.

 

Regionaal eten betekent dat de afstand van de oogst naar je bord relatief klein is. Hierdoor zijn bijvoorbeeld de transportkosten laag en zijn er minder tussenpersonen nodig voordat het product in de winkel ligt. Dit zorgt ervoor dat de kosten en dus de prijs laag blijft en dat is gunstig voor je eigen portemonnee. Voor de ondernemers betekent deze lagere productie- en transportprijs dat er meer geld over blijft om weer terug te investeren in de regionale economie. Win-win situatie voor jezelf en de economie van je omgeving dus!

 

Daarnaast zorgt deze kortere transport ook voor een lagere belasting op het milieu. Je kunt je voorstellen dat het een hoop CO2-uitstoot scheelt of we tomaten van de boer 50 kilometer verderop laten leveren, of dat we het laten invliegen vanuit Spanje. En dan te bedenken dat we in Nederland ook het hele jaar door tomaten kunnen oogsten! Door bewust te kijken naar waar je tomaten vandaan komen en te kiezen voor producten zo dicht mogelijk bij huis, ben je dus milieubewust bezig.

 

Bovendien zijn er voordelen voor je gezondheid. Verse groente en fruit zijn niet oneindig houdbaar. We willen ze het liefst zo vers en rijp mogelijk in de winkel kopen. Hoe groter de afstand tot de winkel, hoe eerder het geoogst moet worden. Dit betekent dat het product al geoogst wordt terwijl het rijpingsproces en dus ook de voedingswaarden nog niet op zijn hoogst en best zijn. Het is daarom beter om producten rijp te oogsten en daarna zo snel mogelijk te consumeren, om zo veel mogelijk te profiteren van de vitamines en mineralen en versheid. Dit is beter mogelijk wanneer je producten uit eigen land consumeert.

 

Nederland kent een gematigd zeeklimaat. Kenmerkend is dat de 4 seizoenen goed te onderscheiden zijn qua temperatuur en neerslag. Dit zorgt ervoor dat er op onze bodem in elk seizoen weer andere gewassen groeien. Onze behoeften sluiten ook aan op deze seizoensproducten. Dit is van nature zo bepaald. Zo hebben we in de winter meer behoefte aan zwaardere kost, denk aan knollen, koolsoorten, maaltijdsoepen en stamppotten. In het voorjaar en de zomer lusten we liever zoete fruitsoorten en lichte, rauwe groentes, salades en smoothies. Door je menu van de seizoenen af te laten hangen, eet je over het algemeen gevarieerder dan wanneer je het hele jaar door keuze hebt uit alle groenten en fruit. De gemiddelde Nederlander valt namelijk toch vaak terug op dezelfde groente- en fruitsoorten in zijn weekmenu. Wanneer je volgens de seizoenen eet, dan word je uitgedaagd om andere soorten groente en fruit in je weekmenu te verwerken, die je anders misschien minder snel uit het grote aanbod zou kiezen in de supermarkt.

 

In Nederland hebben we het dus erg luxe qua aanbod. Het voordeel hiervan is dat we kunnen eten waar we zin in hebben. Maar kijken we naar het milieu, het economische aspect of de gezondheid, dan is het gunstig om vaker langs de groenteboer te gaan, te letten op de herkomst van je tomaten, sperziebonen of aardbeien en wat vaker naar onze lichamelijke behoefte te luisteren. En laat dat nou ook eens gunstig zijn voor je portemonnee!

 

 

diëtiste