Tijdens de Ramadan is het extra belangrijk om je lichaam in goed te voeden met producten die rijk zijn aan voedingsstoffen. Je lichaam heeft het hard nodig. Hieronder is benoemd per categorie welke voedingsmiddelen de voorkeur hebben en dus ook voedzaam zijn. Dit geldt trouwens niet alleen voor de Ramadan, maar ook voor de andere dagen.
Brood- en zetmeelproducten
- Turks bruinbrood
- Bruin of volkoren Marokkaans brood
- Bruin of volkoren simit
- Volkorenbrood
- Zilvervliesrijst
- Bulgur
- Couscous
- Volkoren pasta
- Peulvruchten: linzen, erwten, bruine en witte bonen
- Aardappel (gekookt)
- Zoete aardappel (gekookt)
Vetten en oliën
- Ongezouten roomboter
- Halvarine (smeerbaar of vloeibaar)
- Margarine (smeerbaar of vloeibaar)
- Olijfolie, dip het brood in weinig olie
- Zonnebloemolie
Broodbeleg
- Gekookte ei
- Eventueel een gebakken ei, in een klein beetje olie
- Nederlandse kaas
- Feta kaas, geitenkaas, schapenkaas
- Smeerkaas
- Hüttenkäse
- Pindakaas
- Magere vleeswaren: kipfilet, kalkoenfilet, rosbief, runderrollade, licht gezouten rookvlees
- Verse vis (eventueel uit blik in water)
- Avocado
- Hummus
- Verse groente of rauwkost
Vlees
- Lams- of schapenvlees: lamsbiefstuk, lamsbouw, lamsschouder
- Wild en gevogelte: Kipfilet, kip zonder vel, kippenlever, kalkoenfilet, kalkoen zonder vel, konijn
- Rundvlees: bieflap, biefstuk, ossenhaas, poelet, rosbief, magere runderlap, tartaar, magere runderrollade, rundertong, ongepaneerde runderschnitzel
- Kalfsvlees: blinde vink, entrecote, fricandeau, lever, schenkel, zwezerik
Vis (bij voorkeur ongepaneerd)
Kabeljauw, schelvis, schol, tong, wijting, koolvis, snoekbaars, rog, forel, baars, poon, haring, sardines, makreel, zalm, gekookte mosselen, tonijn, oesters, krab, kreeft, garnalen.
Bijgerechten
- Salade met maximaal 1 eetlepel olie
- Gekookte groente
- Tursu
Samengestelde gerechten
- Tajine met peulvruchten, groenten en mager vlees
- Briouat met rijst
- Rfhaif (vlees of amandelen)
- Volkoren tortilla met groenten en mager vlees
- Sarma met rundergehakt en groenten
- Dolma met rundergehakt en groenten
- Cig köfte
- Icli köfte
- Volkoren pasta met veel groente en mager vleesvervanger
- Maaltijdsoep met veel groente en mager vleesvervanger
- Rode linzensoep
Fruit
Vers fruit of ingevroren fruit, maximaal 2 stuks of 200 gram per dag.
Zuivel
(Half)volle en ongezoete zuivelproducten, maximaal 3 porties per dag.
Tussendoortjes
Probeer zo min mogelijk te snoepen of te snacken. Grijp eerder naar snackgroenten, vers fruit of een handje ongezouten noten. Zeker als je wilt letten op je gewicht. Van onnodige suikers krijgen we juist meer trek en gaan we onnodig extra eten.
Veel succes!