Ouder worden

 

Veranderen van het lichaam

Het lichaam verandert bij het ouder worden. Zo zien we dat de spiermassa (al vanaf het 30e levensjaar) langzaam gaat afnemen met gemiddeld 1% per jaar. Hoe minder spiermassa we hebben, hoe sneller de conditie en weerstand achteruitgaan, wat invloed kan hebben op de gezondheid. Hierdoor zijn we vatbaarder voor ziekten. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat de conditie zo optimaal mogelijk blijft. Tevens neemt de energiebehoefte af. Hierdoor is het belangrijk om niet te veel calorie- en koolhydraatrijke voedingsmiddelen te nuttigen, omdat de kans op overgewicht hierdoor toeneemt.

 

Beweging

Allereerst is voldoende beweging erg belangrijk. De norm is om 5 dagen per week minimaal 30 minuten matig intensief te bewegen. Denk hierbij aan fietsen, wandelen, zwemmen e.d. Voor kinderen en mensen met overgewicht is dit zelfs 60 minuten. Deze norm wordt vaak niet behaald, zeker niet naarmate we ouder worden. Beweging zorgt ervoor dat de spieropbouw zo optimaal mogelijk blijft. Echter is het daarbij wel van belang om gezonde voeding te gebruiken, anders kan deze spieropbouw niet plaatsvinden.

 

Voeding

De voedingsstof die ervoor zorgt dat de spieropbouw zo optimaal mogelijk kan zijn, is eiwit. Eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen voor de spieren. Voldoende gebruik van zuivel, vlees, vis, ei, kaas, peulvruchten en noten zorgt ervoor dat de spieropbouw kan plaatsvinden. Als we ouder worden, neemt deze eiwitbehoefte ook toe, terwijl er vaak gezien wordt dat juist de ouderen minder vlees en andere eiwitrijke voedingsmiddelen gaan eten omdat dit soms tegen gaat staan.

 

Wisselwerking

Juist de combinatie van voeding en beweging is essentieel. Bij het eten van voldoende eiwitten maar te weinig beweging, zullen de eiwitten niet goed worden opgenomen in de spieren. Ook geldt dit andersom. Bij veel beweging en te weinig eiwitten, krijgen de spieren niet de juiste voedingsstoffen en kunnen deze niet opgebouwd worden. Een combinatie van de juiste voeding en voldoende beweging is dus essentieel.

 

Vitamine D

Tot slot is het gebruik van vitamine D belangrijk. De grootste bron van vitamine D is de zon. Naarmate we ouder worden, heeft de huid minder capaciteit om vitamine D uit het zonlicht op te nemen, waardoor calcium minder goed opgenomen kan worden en waardoor de botten brosser kunnen worden. Het advies is dan ook om vanaf het 50e levensjaar vitamine D in supplement vorm te gebruiken.

 

 

diëtiste